Εκδικητική απόλυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έναρξη τω ν συζητήσεων για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για ελλιπές προσωπικό, αυταρχική συμπεριφορά και καταχρηστικές απολύσεις κατηγορούν την διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι στο λιμάνι.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου των εργαζομένων η γραμματέας της Ομοσπονδίας Λιμενικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων του ΟΛΘ, Φανή Γουργούρη, καταλόγισε στην διοίκηση του λιμανιού αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανασφάλεια και φόβος στους εργαζομένους.

«Εδώ και 15 μήνες μετά την εγκατάσταση του ιδιώτη στο λιμάνι χρειάστηκαν 8 μήνες για να συγκροτηθεί ο νέος γενικός κανονισμός προσωπικού και τώρα η διοίκηση καθυστερεί τη συζήτηση για την νέα ΣΣΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η ΣΣΕ έχει λήξει από τις 31/12/208 και έχει πάρει δεύτερη παράταση μέχρι τέλη Αυγούστου.

«Προφανώς θεωρούμε ότι υπάρχει μια τακτική πίσω από αυτές τις καθυστερήσεις» υποστήριξε η κ. Γουργούρη και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ να καμφθούν και να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.

Ελλιπές προσωπικό και συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στο λιμάνι κατηγορούν την διοίκηση ότι ενώ πρόκειται για εταιρεία που αναπτύσσεται και θέτει ως προτεραιότητα την  πολιτική ανάπτυξης, την ίδια ώρα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του λιμανιού με οχτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αντί να κάνει προσλήψεις με αορίστου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων ΟΛΘ και έφορος δημοσίων σχέσεων της ΟΜΥΛΕ, Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης, η διοίκηση θα πρέπει να πάρει απόφαση για προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς υπάρχουν δραστηριότητες με διάρκεια, όπως αυτής της εναπόθεσης των εγχώριων εμπορευματοκιβωτίων προς εξαγωγή, οι οποίες αφορούν σε πάγιες ανάγκες και χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό.

Καταγγελία για εκδικητική απόλυση

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ διατύπωσαν μια πολύ σημαντική καταγγελία εις βάρος του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Σωτήρη Θεοφάνη, για εκδικητική απόλυση διοικητικής υπαλλήλου που εργάζονταν μέχρι πρότινος με οκτάμηνη σύμβαση, η οποία θα έληγε στις 10/10/2019.

«Όλη η διαδικασία δημιουργεί ερωτήματα, διότι για να καταγγελθεί μια ορισμένου χρόνου σύμβαση πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι, κάτι που σε αυτή την περίπτωση δεν υφίσταται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Γουργούρη.

Όπως ενημέρωσε η ίδια η εν λόγω εργαζόμενη ήταν γραμματέας και βοηθός μέχρι πρότινος υπηρεσιακού στελέχους της εταιρείας που αποχώρησε, ωστόσο ο νέος ceo του ΟΛΘ, Φράνκο Νίκολα Κούπολο, εξέφρασε την πεποίθηση να συνεργαστεί μαζί της.

Κατόπιν, για αδιευκρίνιστους λόγους ο κ. Θεοφάνης, σύμφωνα με την κ. Γουργούρη, κάλεσε την εργαζόμενη και της ανακοίνωσε την απόλυση της, διότι όπως είπε «εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα».

Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, ο πρόεδρος του ΟΛΘ προχώρησε σε μια «μαφιόζικου» τύπου απειλή λέγοντας πως αν δεν δεχθεί την απόλυση τότε θα φροντίσει ο ίδιος ώστε να μην βρει ποτέ ξανά δουλειά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τα Σωματεία των εργαζομένων στον ΟΛΘ κατήγγειλαν το γεγονός στην επιθεώρηση εργασίας για καταχρηστικότητα, ενώ στη συνέχεια η απολυμένη δέχθηκε εξώδικο από τον ΟΛΘ μέσω του οποίου επικαλούνταν λόγους οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΟΛΘ, για τους οποίους προχώρησε στην απόλυση. Σημειώνεται ότι η εργαζόμενη πληρώθηκε το σύνολο της μισθοδοσίας που αναλογεί σε εργασία μέχρι τις 10/10/2019., όπως ο νόμος ορίζει.

Κύμα αιτήσεων μετάταξης

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης αιτήθηκαν να μεταταχθούν σε υπηρεσίες του δημοσίου, κυρίως οι διοικητικοί υπάλληλοι και δευτερευόντως οι λιμενεργάτες. Από τους 332 υπαλλήλους έκαναν αίτηση οι 150.

Όπως εκτίμησαν οι συνδικαλιστές ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων είναι απόρροια της αυταρχικής συμπεριφοράς του προέδρου και του αβέβαιου εργασιακού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: stokokkino.gr