Εισαγγελέας: Ρατσιστική η δολοφονία του Λουκμάν

Την ενοχή για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία πρότεινε την Παρασκευή ο εισαγγελέας στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την εν ψυχρώ δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από τους χρυσαυγίτες Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο.

Ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωρίσει ρατσιστικά κίνητρα, όπως και στην πρωτόδικη απόφαση, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων ότι προηγήθηκε συμπλοκή μεταξύ των ίδιων και του θύματος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μια «ανόητη, φανατική και καταστροφική ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας, μια ιδεοληψία που φέρνει μόνο καταστροφή για τους ανθρώπους» όπλισε το χέρι των δραστών.

Συμπέρανε ότι οι δύο άνδρες είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν στην πράξη τους όχι σε βάρος αποκλειστικά του 27χρονου εργάτη, αλλά σε βάρος όποιου μετανάστη, θέλοντας να δείξουν ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος λόγω της εθνοτικής καταγωγής του.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Λουκμάν πέθανε τρία λεπτά μετά το φονικό χτύπημα -όπως έχει καταθέσει ο ιατροδικαστής- και επέρριψε κοινό δόλο στους κατηγορουμένους ανεξάρτητα τίνος πλήγμα ήταν το θανατηφόρο, επισημαίνοντας ότι πρώτος χτύπησε ο Λιακόπουλος και ύστερα ο Στεργιόπουλος.

Ο εισαγγελέας τόνισε πως έχει υποχρέωση να εισηγηθεί τον χαρακτηρισμό του εγκλήματος ως ρατσιστικού, παρόλο που αυτό δεν έχει αποτέλεσμα στην επιμέτρηση της ποινής τους. «Η υπόθεση αφορά δύο νεαρά άτομα, οπλισμένα με μαχαίρια, τα οποία επιτίθενται σε αλλοδαπό, σε έναν άνδρα διαφορετικής εθνικής καταγωγής και φυλής (...) Τον χτύπησαν γιατί κατάλαβαν ότι πρόκειται για άνδρας ασιατικής καταγωγής, όχι γιατί δεν οδηγούσε καλά το ποδήλατο, όπως υποστηρίζουν. Υπήρχε συναυτουργία από την αρχή. Συναποφάσισαν, πήραν ίδια στιλέτα και πέρασαν από το Πετράλωνα που είναι μια περιοχή που θα μπορούσαν να βρουν μετανάστες».

Σημειώνεται ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και ότι δικάζονται στη δίκη της Χρυσής Αυγής ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Πηγή: efsyn.gr