«Είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει» - Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Β. Δημάκη

Στο πλευρό του κρατούμενου Β. Δημάκη στέκονται εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα στέλνοντας μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα που δίνει διανύοντας την τρίτη μέρα απεργίας πείνας και δίψας για το δικαίωμα στη ζωή και την μόρφωση.

Στην Αθήνα εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κατεχάκη φωνάζοντας «είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε» πραγματοποιώντας πορεία προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

                              φωτογραφία: Χρήστος Αβραμίδης

Παράλληλα η πρωτοβουλία Support Art Workers Θεσσαλονίκης κρατώντας ένα βιβλίο στο χέρι και μια φωτογραφία του απεργού από κοινού με οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου και φοιτητικούς συλλόγους συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα για να εκφράσουν την στήριξη στον αγώνα του κρατούμενου.

ΕλΕΔΑ: Να βρεθεί άμεσα λύση στο δίκαιο αίτημα του Β. Δημάκη

Την ανησυχία της εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την υπόθεση του Β. Δημάκη απαιτώντας από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να βρεθεί άμεσα λύση στο δίκαιο αίτημά του για πρόσβαση στην εκπαίδευση χωρίς περαιτέρω διακινδύνευση της υγείας και της ζωής του. 

 «Ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να του παρέχονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέσα (υπολογιστής, σύνδεση με το διαδίκτυο) προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου ότι ξεκινά εκ νέου απεργία πείνας και δίψας και διακόπτει την επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του» σημειώνει η ΕλΕΔΑ.

«Στην περίπτωση του κρατούμενου φοιτητή η αποστέρηση των εκπαιδευτικών του δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα κατά παρέκκλιση από την αρχή της νομιμότητας και ουσιαστικά συνιστά την επιβολή μίας επιπλέον ποινής. Η Δημοκρατία, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εκδικητική. Η σωφρονιστική πολιτική ενός κράτους δικαίου δεν μπορεί να υλοποιείται με όρους ανθρώπινης εξαθλίωσης και να διέπεται από λογικές αντεκδίκησης. Και τα δικαιώματα, ως κανόνες προστασίας ατομικής και συλλογικής οφείλουν να ισχύουν και να εφαρμόζονται για όλους» τονίζει ακόμη απαιτώντας από το αρμόδιο Υπουργείο να σεβαστεί τα δικαιώματα των κρατουμένων, να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τη ζωή του Βασίλη Δημάκη.

Διεθνής Αμνηστία: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες

Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει σε ανακοίνσή της ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες και καλεί τις Ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την πρόσβασή του Βασίλη Δημάκη στο δικαίωμα αυτό.

Παράλληλα, όπως σημειώνει «υπάρχουν καταγγελίες ότι η αρχική μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά σχετίζεται με τις ανησυχίες που εξέφρασε για την έλλειψη μέτρων προστασίας των κρατούμενων από τον κορονοϊό». Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τιμωρούνται κρατούμενοι για την έκφραση συλλογικών αιτημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκες κράτησης.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι έχει δημοσιοποιήσει δήλωση της στις 9 Απριλίου 2020, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας στις φυλακές στη βάση των εκτεταμένων αποτυχιών σχετικά με την κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη σύσταση να εξεταστούν μέτρα προσωρινής μείωσης του πληθυσμού των φυλακών.

«Ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των κρατούμενων και η ισότιμη μεταχείριση τους είναι καθρέφτης ποιότητας του νομικού πολιτισμού και του κράτους δικαίου» αναφέρει ακόμη.