in ,

Είκοσι κρούσματα στη Ριτσώνα-Απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος για 14 μέρες

Είκοσι κρούσματα στη Ριτσώνα-Απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος για 14 μέρες

Να κλείσει την είσοδο και την έξοδο της δομής της Ριτσώνας αποφάσισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης για 14 μέρες μετά την εμφάνιση 20 κρουσμάτων κορονοϊού. Ο έλεγχος έγινε μετά από τη διάγνωση εγκύου γυναίκας που διαμένει στη δομή και η οποία νοσηλεύεται μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι οι 20 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό COVID 19. Επισημαίνεται ότι κανένα από τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό, δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου. Επίσης, από τα αποτελέσματα του ελέγχου, προέκυψε ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού που ελέγχθηκε ήταν αρνητικά.

Να απελευθερωθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τους καταυλισμούς ζητούν διεθνείς οργανισμοί

«Ενώπιον της κρίσης του COVID-19, είμαστε όλοι ευάλωτοι. Ο ιός έχει δείξει ότι δεν κάνει διακρίσεις – αλλά πολλοί πρόσφυγες, αυτοί που έχουν εκτοπιστεί βίαια, τα άτομα χωρίς πατρίδα και οι μετανάστες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο» προειδοποιούν με κοινή ανακοίνωση τους διεθνείς φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και οι Ύπατες Αρμοστείες του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ζητούν την άμεση απελευθέρωση προσφύγων και μεταναστών από τους καταυλισμούς όπου κρατούνται, την ένταξη τους στα συστήματα Υγείας και πολιτικές ενσωμάτωσης που θα προστατεύουν το δικαίωμα στη ζωή και την Υγεία κάθε ανθρώπου, ώστε να πολεμηθεί η πανδημία του κορονοϊού.

Καλούν σε πολιτικές ενσωμάτωσης και τονίζουν ότι τα κράτη θα πρέπει να κάνουν ότι μπορούν, ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.«Η ενσωμάτωση θα συμβάλει όχι μόνο στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και στην προστασία της δημόσιας υγείας και στη μείωση της παγκόσμιας εξάπλωσης του COVID-19»

«Η ασθένεια αυτή μπορεί να ελεγχθεί μόνο εάν υπάρχει μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς που προστατεύει τα δικαιώματα κάθε ατόμου στη ζωή και την υγεία. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι δυσανάλογα ευάλωτοι στον αποκλεισμό, το στιγματισμό και τις διακρίσεις, ιδιαίτερα όταν είναι άτυποι. Για να αποτρέψουν μια καταστροφή, οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και την υγεία όλων. Η προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας όλων των ανθρώπων θα βοηθήσει πράγματι στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί σε όλους, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεταναστών και προσφύγων, ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και να συμπεριληφθούν αποτελεσματικά στις εθνικές απαντήσεις στον COVID-19, μαζί με την πρόληψη, τα τεστ και τη θεραπεία. Η ενσωμάτωση θα συμβάλει όχι μόνο στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και στην προστασία της δημόσιας υγείας και στη μείωση της παγκόσμιας εξάπλωσης του COVID-19. Ενώ πολλά έθνη προστατεύουν και φιλοξενούν πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών, συχνά δεν είναι εξοπλισμένα για να ανταποκριθούν σε κρίσεις όπως ο Covid-19. Για να εξασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έχουν επαρκή πρόσβαση στις εθνικές υπηρεσίες υγείας, τα κράτη ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετη οικονομική στήριξη. Αυτό είναι κάτι για το οποίο τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη διάθεση των πόρων.

Ενώ οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους και περιορίζουν τις διασυνοριακές μετακινήσεις, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των περιορισμών των συνόρων κατά τρόπο που σέβεται τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της μη επαναπροώθησης, μέσω ελέγχων καραντίνας και υγείας.

Περισσότερο από ποτέ, καθώς το COVID-19 αποτελεί παγκόσμια απειλή για τη συλλογική μας ανθρωπότητα, ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση της ζωής, ανεξάρτητα από το καθεστώς. Αυτή η κρίση απαιτεί συνεκτική και αποτελεσματική διεθνή προσέγγιση που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή πρέπει όλοι να συσπειρώσουμε έναν κοινό στόχο, καταπολεμώντας αυτόν τον θανατηφόρο ιό. Πολλοί πρόσφυγες, εκτοπισμένοι, απάτριδες και μετανάστες διαθέτουν δεξιότητες και πόρους που μπορούν επίσης να αποτελέσουν μέρος της λύσης.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο φόβο ή τη μισαλλοδοξία να υπονομεύουν τα δικαιώματα ή να διακυβεύουν την αποτελεσματικότητα των απαντήσεων στην παγκόσμια πανδημία. Είμαστε όλοι μάζι σε αυτο. Μπορούμε μόνο να νικήσουμε αυτόν τον ιό όταν όταν όλοι μας προστατεύονται.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδομώντας τη δημοκρατία – Ο ιός ως δικαιολογία για την εξουδετέρωση της διαφωνίας

Συνεχίζονται οι διανομές ειδών πρώτης ανάγκης από την «Covid-19 – Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης»