Έφυγε από τη ζωή ο Ανέστης Ταρπάγκος

Έφυγε από τη ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 13 Μαρτίου ο αγωνιστής της αριστεράς στη Θεσσαλονίκη, Ανέστης Ταρπάγκος. Η κηδεία του Ανέστη Ταρπάγκου θα γίνει την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 11.30΄π.μ., στα κοιμητήρια της Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη.

Αγωνιστής της Αριστεράς από τα χρόνια της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη όπου γεννήθηκε, συνέχισε την ενεργό δράση του και στη Γαλλία, όπου σπούδασε τυπογράφος-μηχανικός, στα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων, από τον Μάη του ’68 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, ο Ανέστης Ταρπάγκος, έχοντας κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο μαρξιστικής θεωρητικής συγκρότησης, υπήρξε ένας από τους πλέον σημαντικούς μελετητές των διαδικασιών της ταξικής πάλης, με το βλέμμα του σταθερά στραμμένο προς τον κόσμο της εργασίας.

Συνάμα, ο Ταρπάγκος ανέπτυξε συνδικαλιστική δραστηριότητα, έχοντας υποστεί συχνές διώξεις από το κατασκευαστικό κεφάλαιο και έχοντας απολυθεί πολλές φορές, παρά την αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των ικανοτήτων του στην επιστημονική – τεχνική εργασία του.

Ενταγμένος στο ΚΚΕ εσωτερικού και κατόπιν στο ΚΚΕ Εσωτερικού / Ανανεωτική Αριστερά, υπήρξε επί χρόνια κατόπιν στέλεχος του ΝΑΡ και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2015 συμμετείχε στη Λαϊκή Ενότητα.

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, αποχαιρετά, στο τελευταίο του ταξίδι, το σύντροφο Ανέστη Ταρπάγκο, και απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια στην κόρη του Ρόζα, στη σύντροφό του Μυρσίνη Αθανασιάδου, και σε όλους τους δικούς του. 

Με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

H Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της ότι «Το αριστερό κίνημα της Θεσσαλονίκης θα τον θυμάται ως έναν άνθρωπο της πρώτης γραμμής του αγώνα, που πάλεψε με προσωπικό κόστος, που δεν υπέκυψε το 2015, που παρά τη σοβαρή ασθένεια του συμμετείχε μέχρι το τέλος της ζωής του σ’ αυτό. Ως ένα ασυμβίβαστο αγωνιστή, ολοκληρωτικά δοσμένο στην υπόθεση της χειραφέτησης της εργατικής τάξης» και εκφράζει στην οικογένειά του και στους συντρόφους του θερμά συλλυπητήρια.

Ανακοίνωση εξέδωσε, επίσης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία αποχαιρετά τον Ανέστη Ταρπάγκο με την υπόσχεση ότι θα παραμείνει πιστή στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του και εκείνος. Εκφράζει, επιπλέον, τα συλλυπητήρια της στην αγαπημένη του Μυρσίνη, στους συγγενείς και στους οικείους του.

Ο Ανέστης Ταρπάγκος αρθρογραφούσε συχνά στα αριστερά μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, ανάμεσα σε αυτά και το alterthess.gr.

Η συντακτική ομάδα του alterthess.gr εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους συγγενείς, τους φίλους και τους συντρόφους του.

 

Με πληροφορίες από το iskra.gr