Έφυγαν από την Μόρια, η ταλαιπωρία όμως συνεχίζεται

Σε ένα καμπ που ήδη αντιμετωπίζει ζητήματα πληρότητας και βρίσκεται εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες με μεγάλα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτρικού ρεύματος θα ζήσουν για άγνωστο χρονικό διάστημα ακόμη 1.000 πρόσφυγες που έφυγαν από το κέντρο υποδοχής της Μόριας.

Σήμερα το πρωί έφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το δεύτερο πλοίο από τη Λέσβο με 720 άτομα τα 379 εκ των οποίων επρόκειτο να μετακινηθούν στη Νέα Καβάλα. Χθες το απόγευμα κατέφθασε το πρώτο πλοίο με 640 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν, επίσης, στο καμπ της Νέας Καβάλας.

Για την «προσωρινή» φιλοξενία τους έχουν στηθεί 200 σκηνές στις οποίες όμως είναι δύσκολο να ζήσει κανείς δεδομένου ότι στον χώρο του καμπ δεν υπάρχει πουθενά σκίαση. Να σημειωθεί ότι το καμπ έχει δυναμικότητα μόλις 700 άτομων που ζουν σε οικίσκους ενώ από τον Μάιο είχαν προστεθεί άλλα 300 που μεταφέρθηκαν από τα νησιά και διαμένουν σε σκηνές. Με τους 1.000 ακόμη πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν σήμερα στο καμπ ο αριθμός των προσφύγων που ζουν στη Νέα Καβάλα ανέρχεται στους 2.000. Το προηγούμενο διάστημα η δύο ταχυτήτων διαμονή προκαλούσε προβλήματα και συγκρούσεις μεταξύ των προσφύγων. Επιπλέον, επρόκειτο για μια δομή που σταδιακά θα έκλεινε και οι πρόσφυγες θα μεταφέρονταν σε καλύτερες συνθήκες. Ωστόσο για τους ήδη διαμένοντες και τους ακόμη 1.000 πρόσφυγες που ζούσαν ήδη κάτω από άθλιες συνθήκες στη Μόρια η ταλαιπωρία συνεχίζεται. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, άλλοι 500 πρόσφυγες που ήρθαν σήμερα από τη Λέσβο θα διαμοιραστούν σε αντίστοιχα καμπ στο Κουτσόχερο Λάρισας, στην Φιλιππιάδα, τη Δράμα, την Αλεξάνδρεια, τη Βέροια και τα Διαβατά.