Δρομολογείται λύση για τις αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης

Υπουργείο Πολιτισμού

 

Λύση κοινής αποδοχής στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις Αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης προέκυψε από τη σύσκεψη που έγινε στην πόλη.

Οι αρχαιότητες θα αποσπαστούν και θα επανατοποθετηθούν στο σημείο όπου βρέθηκαν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Μετρό της πόλης.

Η νέα τροποποιημένη πρόταση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», καθώς και η υποβληθείσα από το Μετρό μελέτη απόσπασης, θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για γνωμοδότηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η λύση που συμφωνήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

  • Κοινή συνισταμένη όλων όσων μετείχαν στη σύσκεψη είναι η πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το Μετρό στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

  • Παράλληλα, όμως, συμφώνησαν όλοι ότι πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Σταθμό Βενιζέλου.

  • Εξετάστηκε και έγινε καταρχήν αποδεκτή η νέα, τροποποιημένη πρόταση της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ", που προβλέπει απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο χώρο του Σταθμού Βενιζέλου.

  • Η νέα τροποποιημένη πρόταση της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ", καθώς και η υποβληθείσα από το Μετρό μελέτη απόσπασης, θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει.

  • Είναι αυτονόητο ότι για να προχωρήσει η διοικητική αυτή διαδικασία ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραιτηθεί από την εκκρεμή αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  • Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης και υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για όλα τα θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζοντας τους στενούς προσωπικούς και οικογενειακούς δεσμούς που συνδέουν τον κ. Σαμαρά με την πόλη, αλλά και με ολόκληρη τη Μακεδονία.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υποδομών Μιχαλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως το έργο μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστα.

Όπως είπε, έχει παραδοθεί το 47% των έργων πολιτικού μηχανικού και το 77%των σηράγγων. «Με κοινή προσπάθεια έχουν ξεπεραστεί πολλά τεχνικά εμπόδια και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο η οικονομική ανασυγκρότηση της κοινοπραξίας του έργου. Συνεπώς, το έργο μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστα» σημείωσε.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι έδωσε εντολή για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στη σύμβαση του έργου και προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση που υπάρξουν άλλες αποκλίσεις ή αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις με τρόπο θεσμικό και απόλυτα σύμφωνο με τη νομοθεσία».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, στο τέλος του 2013, το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης θα απασχολεί 900 άτομα, έναντι περίπου 500 προ διμήνου και 710 σήμερα.

Σε δήλωση του ο Γ. Μπουτάρης αναφέρει πως απο την πλευρά του ο Δήμου Θεσσαλονίκης – που από μιας αρχής εξέφρασε την κοινή απαίτηση των Θεσσαλονικέων υπέρ της συνύπαρξης αρχαίων και Μετρό – “εκφράσαμε τη συμφωνία μας στην απόσυρση της προσφυγής μας στο ΣτΕ, ευθύς μόλις υπάρξει νέα Υπουργική Απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, το περιεχόμενο της οποίας να ανταποκρίνεται στα όσα ζήτησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την προσφυγή του στο ΣτΕ και την αίτηση θεραπείας του.”

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο η απόσυρση της προσφυγής στο ΣτΕ του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς αυτό είχε εγκρίνει την πρόταση της δημοτικής Αρχής για την προσφυγή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Πολιτισμού και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Μακεδονίας –Θράκη Θ.Καράογλου , ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α.Τζιτζικώστας , η Γ .Γ Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη , ο πρόεδρος της « ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» κ. Χρήστος Τσίτουρας, ο ειδικός σύμβουλος του ΥΠΠΟΑ κ. Χρήστος Βλασσόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Ζέρβας και κ. Ανδρέας Κουράκης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.