in

Διοικητικοί ΑΠΘ: “Είναι ο έσχατος αγώνας” – Όχι και από τους πρυτάνεις στην διαθεσιμότητα

Διοικητικοί ΑΠΘ: “Είναι ο έσχατος αγώνας” – Όχι και από τους πρυτάνεις στην διαθεσιμότητα

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ οι οποίοι κινδυνεύουν από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Το Υπουργείο Παιδείας εκτιμά πως περίπου 1700 εργαζόμενοι σε διοικητικές θέσεις σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας είναι πλεονάζον προσωπικό.

Από την άλλη πλευρά η Σύνοδος πρυτάνεων που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κέρκυρα εκτιμά πως το σχέδιο για την διαθεσιμότητα εργαζομένων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του εκπαιδευτικού ερευνητικού και κοινωνικού έργου των ΑΕΙ καθώς και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ιδρυμάτων.

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ δήλωσαν πως θα  προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να αποτρέψουν την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους ενώ το ΤΕΙ Κρήτης αποφάσισε για τον ίδιο λόγο  την ναστολή, μέχρι την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη, όλων των εκπαιδευτικων και διοικητικων λειτουργιών του.

Η Σύνοδος επιπλέον υπογράμμισε πως ο αριθμός των Διοικητικών Υπαλλήλων των Πανεπιστημίων (μόνιμοι και ΙΔΑΧ) της χώρας δεν υπερβαίνει τους 6.213 αντίθετα με τα στοιχεία περί 10.200.

Στο ίδιο πλαίσιο και το ΑΠΘ διαμήνυσε στην κυβέρνηση πως δεν διαθέτει πλεονάζον προσωπικό αλλά αντίθετα έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας την κάλυψη των αναγκών του για 382 διοικητικούς υπαλλήλους, διαφόρων κατηγοριών.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα διεθνή δεδομένα, όπου η αναλογία διοικητικού προσωπικού προς ενεργούς φοιτητές, ενώ για το ΑΠΘ είναι 1:100, για τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι τουλάχιστον 10 φορές καλύτερη.

Οι σχετικές ανάγκες του ΑΠΘ έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις καταστάσεις των προς κάλυψη θέσεων από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στις ανάγκες αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί οι 130 θέσεις φυλάκων, καθώς και 204 θέσεις καθαριότητας, που απαιτούνται προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί  το ΑΠΘ από τις αντίστοιχες εργολαβίες.

 «Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αναλαμβάνοντας την ιστορική ευθύνη της ακαδημαϊκής λειτουργίας του, δεν μπορεί να αποδεχτεί κανένα μέτρο που υποβαθμίζει την ποιότητα του ακαδημαϊκού του έργου, καταδικάζοντας τις επερχόμενες γενιές σε χαμηλότερου επιπέδου σπουδές» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η οποία διαμήνυσε πως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν διαθέτει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Μάλιστα υποστηρίζει πως  ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού είναι εδώ και αρκετά χρόνια εξαιρετικά χαμηλός με οποιοδήποτε κριτήριο ή δείκτη, γεγονός που έχει επανειλημμένα επισημανθεί από την Σύγκλητο του ιδρύματος.

“Αντίθετα, είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού του λόγω του διαρκώς αυξανόμενου φόρτου εργασίας, που οφείλεται αφενός στη διαρκή απομείωση του ανθρώπινου δυναμικού του (αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις) χωρίς αναπλήρωσή του και αφετέρου στην πρόσφατη αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων φοιτητών και διδασκόντων, αλλά και διοικητικών και ακαδημαϊκών δομών” αναφέρει σε σχετικό ψηφισμά της.

Αξίζει να αναφερθεί πως μόνο την τελευταία τριετία ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων στο ΠΑΜΑΚ έχει μειωθεί κατά 10%, ενώ ο αριθμός των καθηγητών έχει αυξηθεί κατά 10% και των ενεργών φοιτητών σχεδόν κατά 20%. Επιπρόσθετα, για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 το Υ.ΠΑΙ.Θ. αύξησε τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στο Πανεπιστήμιό Μακεδονίας κατά 20%.

Κουρμούλης: «Είναι ο έσχατος αγώνας για εμάς»

Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει κατεβάσει πρόταση  στους κατά τόπους συλλόγους για δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες 10,11 και 12,13 Σεπτεμβρίου και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με μία πενθήμερη απεργία από τις 16 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σε γενική συνέλευση του ο Σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ επικύρωσε την πρώτη 48ωρη απεργία στο τέλος της οποίας θα προχωρήσει σε εκ νέου γενική συνέλευση για την δεύτερη.

 Μιλώντας στο alterthess.gr ο Γ. Κουρμούλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας επισήμανε πως «η κατάσταση στο ΑΠΘ είναι σε οριακό σημείο». Όπως υπογράμμισε μέχρι πριν τρία μόλις χρόνια το ΑΠΘ απασχολούσε περίπου 1100 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ σήμερα ο αριθμός αγγίζει μόλις τους 750 είτε λόγω των συνταξιοδοτήσεων είτε λόγω της εφεδρείας και της διαθεσιμότητας 81 διοικητικών υπαλλήλων τον περασμένο Μάρτιο.

«Είναι ο έσχατος αγώνας για εμάς» τόνισε ο κ. Κουρμούλης και υπογράμμισε πως το πανεπιστήμιο «δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στο ΑΠΘ καλούν σε συντονισμό τόσο τους υπόλοιπους κλάδους που θίγονται από την διαθεσιμότητα, όσο και τους γονείς και ολόκληρη την κοινωνία.

«Όχι πρωτίστως να υπερασπιστούν την δική μας δουλειά, αλλά το δημόσιο πανεπιστήμιο που δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο» τόνισε και προσέθεσε πως  το πανεπιστήμιο οδηγείται σε «χαμηλότερη ποιότητα παρεχόμενων σπουδών από τις ανάγκες των παιδιών και του ελληνικού λαού».

Όσον αφορά τις εξαγγελίες του Υπουργείου για την αξιολόγηση των εργαζομένων προκειμένου να επιλεγούν εκείνοι που θα δουν την έξοδο από την εργασία τους ο κ. Κουρμούλης υποστήριξε πως «η αξιολόγηση γίνεται κάθε χρόνο, όπως έχει γίνει και αξιολόγηση των δομών και αναγκών του πανεπιστημίου».

«Τα αποτελέσματα δείχνουν πως λείπουν 380 εργαζόμενοι από το ΑΠΘ» υπογράμμισε.

«Υπάρχουν συνάδελφοι με διπλά καθήκοντα» είπε ο κ. Κουρμούλης και τόνισε πως «απειλείται η εργασιακή μας υπόσταση με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ζωή και την αξιοπρέπειά μας».

«Χτυπάνε κατακτήσεις πολλών χρόνων με στόχο να φτηνήνουν την τιμή της εργατικής δύναμης» υπογράμμισε.

«Εκτιμούμε ότι οι θέσεις μας θα αντιστοιχηθούν με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως για παράδειγμα με εργαζόμενους με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» είπε. Πρόκειται για προγράμματα στα οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με λιγότερα από 500 ευρώ και οι συμβάσεις τους θα διαρκούν πέντε μήνες.

Τέλος όσον αφορά μερίδα του τύπου που ήδη έχει ξεκινήσει να δημιουργεί «κλίμα» καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις συμπίπτουν με τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών τόνισε πως «Δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους γονείς ή τους φοιτητές. Τους θέλουμε συμμάχους μας».

Κατερίνα Μπακιρτζή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι: P.I.G.S. Revolution