in

Δικαιώθηκαν οι Ρομά του Δήμου Θερμαϊκού που είχαν εκδιωχθεί από τα Τσαΐρια

Δικαιώθηκαν οι Ρομά του Δήμου Θερμαϊκού που είχαν εκδιωχθεί από τα Τσαΐρια

Υπάρχει Δικαιοσύνη για τους Ρομά αρκεί κάποιος να την διεκδικήσει! Αυτό επισημαίνει ο Γ. Τσιάκαλος, δικηγόρος των Ρομά κατοίκων στα Τσαΐρια του Δήμου Θερμαϊκού μετά την απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης να κάνει δεκτή την ανακοπή που κατέθεσαν μετά την διοικητική αποβολή τους με απόφαση του Δήμου Θερμαϊκού.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε στις 20 Ιανουαρίου. Η απόφαση, σύμφωνα με τον δικηγόρο των Ρομά Γ. Τσιάκαλο, είναι εναρμονισμένη με τις επιταγές του ΕΔΔΑ, που ορίζει ότι χωρίς να συνοδεύεται από μέτρο μετεγκατάστασης η όποια εκδίωξη είναι παράνομη και η άσκηση του δικαιώματος της Διοίκησης να τους αποβάλλει προσκρούει στον περιορισμό του Άρθρου 281 ΑΚ (καταχρηστική άσκηση δικαιώματος)

Ο δικηγόρος αναφέρει ακόμη σε σχετική ανάρτηση στο facebook πως στην απόφαση σημειώνεται ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας η επίλυση του προβλήματος μετεγκατάστασης, καθώς η βίαιη αποβολή τους χωρίς να έχει βρεθεί χώρος μετεγκατάστασης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις γι’ αυτούς και θα καταστήσει δυσχερέστερες τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τους με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους, ιδίως δε των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών.

Να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος του δήμου Θερμαϊκού είχε ζητήσει την απομάκρυνση όσων διαμένουν στα Τσαΐρια, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ παράλληλα ο Δήμαρχος είχε στοχοποιήσει συλλήβδην όλους τους Ρομά κατηγορώντας τους ότι ρυπαίνουν την περιοχή μέσω της καύσης απορριμμάτων, καλωδίων κ.α.

Ο δικηγόρος είχε υποστηρίξει πως η καύση γίνεται από συγκεκριμένους που δεν είναι μόνο Ρομά καθώς και ότι γίνεται απόρριψη σκουπιδιών και από άλλους δήμους στην περιοχή που βρίσκεται ο καταυλισμός.

Να θυμίσουμε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου μπουλντόζες του Δήμου Θερμαϊκού κατέστρεψαν τα παραπήγματα δεκάδων οικογενειών που ζούσαν εκεί για περισσότερα από 15 χρόνια. Όσες οικογένειες είχαν απομείνει και χωρίς να έχουν δυνατότητα μετεγκατάστασης προσπαθούσαν και προσπαθούν να επιβιώσουν αντιμετωπίζοντας τις καιρικές συνθήκες αλλά κυρίως μια ρατσιστική αντιμετώπιση που τους καθιστά ανεπιθύμητους σε κάθε Δήμο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τρεις παρατηρήσεις για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα από 125 υγειονομικούς

Ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό στην Ελλάδα