Διεθνής Αμνηστία: Να εμποδιστεί η περαιτέρω εξτρεμιστική βία μετά τη δολοφονία ακτιβιστή

Μήνυμα στις ελληνικές αρχές

Μήνυμα στις ελληνικές αρχές να εμποδίσουν περαιτέρω κύμα εξτρεμιστικής βίας μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού και αντιφασίστα ακτιβιστή Παύλου Φύσσα από υποστηρικτή της ακροδεξιάς στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου, απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία.

«Η πολιτικά υποκινούμενη βία αυτού του είδους είναι απαράδεκτη παντού και η ιστορία έχει δείξει τις ζοφερές συνέπειές της εάν δεν τίθεται υπό έλεγχο. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι επιθέσεις όπως αυτή δεν θα γίνονται ανεκτές, και το άτομο ή τα άτομα που ευθύνονται πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Γεζέρτσα Τιγκάνι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

«Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με την αύξηση της μισαλλοδοξίας και της βίας τα τελευταία χρόνια -οι οποίες εκδηλώνονται με δημόσιες πράξεις ξενοφοβίας και ρατσισμού απέναντι σε μια αδύναμη απάντηση των αρχών», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν το επικίνδυνο αυτό κύμα, πριν οδηγήσει σε περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες απειλούν σοβαρά την ασφάλεια και την ικανότητα άσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να εκφράζουν τις πολιτικές πεποιθήσεις τους χωρίς φόβο και σωματική βία», προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία.

«Αυτό το κύμα ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και πολιτικά υποκινούμενων επιθέσεων στην Ελλάδα είναι πραγματικά ανατριχιαστικό -οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν δράση τώρα ώστε να εμποδίσουν την εξάπλωση αυτής της βίας, προτού γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε η Τιγκάνι.