Διεκόπη η δίκη στον Πολύγυρο. Προκλητικές οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας (Βίντεο με δηλώσεις)

Διεκόπη την Πέμπτη η δίκη των δεκατεσσάρων συλληφθέντων στις Σκουρίες που γίνεται στο Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου εξαιτίας της παρέλευσης του ωραρίου και της μη προσέλευσης σημαντικών μαρτύρων.

Η συνέχεια της δίκης θα δοθεί στις 5 Δεκεμβρίου στις 9.30 π.μ. Μέχρι τώρα δεν έχουν καταθέσει όλοι μάρτυρες κατηγορίας ενώ δεν έχει καταθέσει και κανείς μάρτυρας υπεράσπισης.

Η δίκη αφορά την πορεία στις 21 Οκτώβρη του 2012 όταν κάτοικοι των χωριών της Β.Α. Χαλκιδικής, αλληλέγγυοι από την Θεσσαλονίκη, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι ανέβηκαν στις Σκουριές σε μια πορεία «φόρο τιμής» στο βουνό που θυσιάζεται καθημερινά για τα κέρδη των χρυσοθήρων. Οι δεκατέσσερεις που συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα δικάζονται για στάση, αντίσταση κατά της αρχής και ένας άνδρας 73 χρονών για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης…Μεταξύ των συλληφθέντων και ο δημοτικός σύμβουλος Αριστοτέλη Κώστας Ευθυμίου.

Έξω από το μέγαρο σήμερα βρέθηκαν αλληλέγγυοι από όλη την Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη.

Εντύπωση προκάλεσαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, στο σύνολό τους άνδρες της αστυνομίας και της ασφάλειας που εκείνη την ημέρα συμμετείχαν στην καταστολή της πορείας. Οι περισσότεροι αν και μάρτυρες  δεν θυμόντουσαν τα πρόσωπα των  κατηγορούμενων, ούτε τι ώρα έγιναν οι συλλήψεις, ούτε τι ακριβώς έκαναν εκείνοι, μάλιστα κάποιοι αρνούνταν ότι έγιναν συλλήψεις στο βουνό. Παρ`όλα αυτά στις αρχικές γραπτές τους καταθέσεις  (οι περισσότερες ήταν ίδιες μεταξύ τους) αλλά και στις προφορικές με στόχο να αποδώσουν συλλογική ευθύνη ισχυρίστηκαν ότι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε ένα υποτιθέμενο ενιαίο πλήθος με ενιαία δράση που φορώντας κουκούλες προέβησαν σε έκνομες κατά αυτούς ενέργειες.  Κανείς τους φυσικά δεν θυμόταν τις βιαιοπραγίες εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, ούτε τα σπασμένα τζάμια των αυτοκινήτων ενώ τα δακρυγόνα και το ξύλο προς τους διαδηλωτές, εφόσον δεν δήλωσαν κάτι διαφορετικό όταν ρωτήθηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατοίκων, εντάσσονται κατά τη γνώμη τους στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας εκ μέρους της αστυνομίας! Και ενώ εκείνη την ημέρα οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει άγριο κυνηγητό με χημικά σε όλο τον δασικό δρόμο μην αφήνοντας καμία διέξοδο διαφυγής προς τους διαδηλωτές, οι μάρτυρες κατηγορίας σήμερα ισχυρίστηκαν  ότι ήταν δυνατή η διαφυγή όσων «δεν ήθελαν να συμμετέχουν στα επεισόδια» από δρόμο τον οποίον είχαν δήθεν αφήσει ανοιχτό. Τα βίντεο βέβαια και οι φωτογραφίες δείχνουν το αντίθετο μιας και ο μοναδικός δρόμος διαφυγής ήταν ο δασικός δρόμος τον οποίο είχαν αποκλείσει δεκάδες διμοιρίες.

Οι μάρτυρες κατηγορίες «αποκάλυψαν» επίσης σήμερα τις «υπερφυσικές» δυνάμεις των ΜΑΤ. Χαρακτηριστική ήταν η προφορική κατάθεση ενός εκ των αστυνομικών  ο οποίος κατάφερε σύμφωνα με την γραπτή κατάθεσή του, να συλλάβει έναν από τους κατηγορούμενους στις Σκουριές το ίδιο λεπτό που πραγματοποιούσε σύλληψη 7,5 χιλιόμετρα μακριά από το δάσος στην τοποθεσία Χονδρό Δένδρο. Στον εν λόγω μάρτυρα δεν του προκαλούσε καμία απορία πως γίνεται να βρίσκεται σε δύο διαφορετικά μέρη ταυτόχρονα….

Την αντίδραση του ακροατηρίου προκάλεσε ακόμη μάρτυρας κατηγορίας ο οποίος ισχυρίστηκε ότι κατηγορούμενος φορούσε μάσκα που κάλυπτε το πρόσωπο του χωρίς όμως να υπάρχει σχετικό κατασχετήριο της εν λόγω μάσκας που να έχει παραδοθεί στην Ασφάλεια. Στον ίδιο μάρτυρα δεν προκαλούσε επίσης καμία εντύπωση πως είναι δυνατόν ο εν λόγω κατηγορούμενος να κατηγορείται για αντίσταση όταν φωτογραφία τον δείχνει  πεσμένο στο έδαφος ανάμεσα στα πόδια πολλών αστυνομικών με  αίματα να τρέχουν από το στόμα του.  Οι αντιφάσεις του εν λόγω μάρτυρα ξεπέρασαν κάθε όριο όταν δήλωσε ότι ένας άλλος κατηγορούμενος που ήταν εγκλωβισμένος σε αγροτικό αμάξι του οποίου οι αστυνομικοί είχαν σπάσει τα τζάμια και έριξαν σε ευθεία βολή χημικά…τον χτύπησε με το αμάξι στο πόδι. Παρ`όλα αυτά στην αρχική του κατάθεση είχε δηλώσει ότι είχε καταφέρει να διαφύγει.

Παρά το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι αστυνομικοί δεν αναγνώριζαν κάποιους από τους κατηγορούμενους και δήλωναν ότι οι συλλήψεις έγιναν στο πλήθος ο εν λόγω μάρτυρας ανατρέποντας την αρχική κατάθεση του και διαψεύδοντας τους προηγούμενους μάρτυρες προσπάθησε να εμπλέξει κατηγορούμενους σε βιαιοπραγίες προκαλώντας την έντονη αντίδραση και των συνηγόρων υπεράσπισης οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν ότι η εν λόγω κατάθεση είναι στα όρια της ψευδορκίας και επιφυλάσσονται για το μέλλον

Να σημειωθεί ότι ως μάρτυρες υπεράσπισης παρουσιάστηκαν ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη και Στ. Κοντονής  και συμμετέχοντες στην πορεία εκείνη.

Δείτε δήλωση του Κώστα Αμπατζά ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης για την σημερινή δίκη

Δείτε δήλωση του συνταγματολόγου Κ. Χρυσόγονου για την σημερινή του παρουσία στην δίκη

Δείτε δήλωση κατοίκου της Ιερισσού για την σημερινή δίκη

 

Σταυρούλα Πουλημένη

Διαβάστε το ρεπορτάζ : Χαλκιδική: Δικάζονται γιατί... «έφαγαν» ξύλο και τόνους χημικά