Διαμαρτυρία έξω από το ΑΤ Ομόνοιας-Δικαιοσύνη για τον Εμπουκά

Διαμαρτυρία και συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι έξω από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Φεβρουαρίου ο 35χρονος Εμπουκά από τη Νιγηρία που είχε μεταφερθεί για εξακρίβωση στοιχείων λίγες ώρες πριν.

Οι αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες ζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα που εγείρει ο θάνατός του καθώς όπως τόνισαν «η οικογένεια του Εμπουκά, από την πρώτη στιγμή άρχισε να τον αναζητά παντού χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το πρωί της επόμενης ημέρας η γυναίκα του άτυχου μετανάστη πήγε στο ΑΤ της Ομόνοια να ρωτήσει αν η αστυνομία ξέρει κάτι». 
Όπως ανέφεραν ακόμη οι αστυνομικοί του τμήματος ενώ ήξεραν τι είχε γίνει, δεν έδωσαν καμία πληροφορία, και στο τέλος είπαν στη γυναίκα ότι "αφού περάσουν 24 ώρες ελάτε να κάνετε δήλωση εξεφάνισης". Την ίδια ημέρα το απόγευμα η αστυνομία του ίδιου τμήματος τηλεφωνικά ενημέρωσε τον δικηγόρο της οικογένειας ότι ο Εμπουκά πέθανε κι ότι η σωρός του έχει μεταφερθεί στο νεκροτομείο. Η αστυνομία παρά τις ανησυχείες της οικογένειας, για παραπάνω από 24 ώρες έκρυψε το θάνατο του Εμπουκά από την οικογένεια του.

Οι διοργανωτές υπογράμμισαν ακόμη πως «το περιστατικό έχει συμβεί μέρες πριν αλλά δεν έγινε καμία δημόσια αναφορά και δεν δόθηκαν εξηγήσεις από την πλευρά της αστυνομίας, μέχρι που οι κοινότητες έμαθαν για το περιστατικό και η είδηση άρχισε να κυκλοφορεί στα social media και στα ΜΜΕ. Ακόμα και τώρα οι “εξηγήσεις” της αστυνομίας δεν δίνουν καμία συγκεκριμένη πληροφορία για το πως και το γιατί πέθανε ένας άνθρωπος που μεταφέρθηκε στο τμήμα για έλεγχο στοιχείων».

Μάλιστα σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν το εν λόγω Α.Τ. «έχει μεγάλη ιστορία και η λίστα των θυμάτων και των περιστατικών του είναι ατελείωτη. Τα βασανιστήρια, οι ξυλοδαρμοί, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι καθημερινή πρακτική και φαινόμενα των αστυνομικών τμημάτων και ειδικά εκείνου της Ομόνοιας». 

«Ένας άνθρωπος που βγήκε από το σπίτι του το πρωί και δεν γύρισε ποτέ. Γιατί;Ο θάνατος ή καλύτερα η δολοφονία του Εμπουκά αποδεικνύει για ακόμα μια φορά, το πόσο βάρβαρη είναι η στάση της ελληνική αστυνομίας καθημερινά απέναντι στους πρόσφυγες, μετανάστες και φτωχούς» .

Αιτήματα της κινητοποίησης είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Εμπουκά, να διαλευκανθούν οι αιτίες και οι συνθήκες του θανάτου του, τη διενέργεια πλήρους ιατροδικαστικής έκθεσης, όπως και να σταματήσουν οι εκφοβισμοί των κοινοτήτων και των εκπροσώπων των προσφύγων και των μεταναστών, να σταματήσει η βαρβαρότητα της ελληνικής αστυνομίας εις βάρος των προσφύγων και των μεταναστών και οι δολοφονίες της αστυνομίας.

Εκπρόσωποι της νιγηριανής κοινότητας που είχε καταγγείλει το γεγονός τόνισαν την ανάγκη να γίνουν και να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ιατροδικαστικές εξετάσεις μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου του.

Ευθύνες αποδόθηκαν στην κυβέρνηση και το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ., γιατί όπως ειπώθηκε,γιατί συγκάλυψαν την υπόθεση και δεν έχουν κάνει τίποτα για το άβατο του ΑΤ Ομονοιας. 

 

Φωτογραφία: Μάριος Λώλος