in

Διαδήλωση με 6,1 ρίχτερ στο Σαντιάγκο: Δεν φοβήθηκαν το στρατό, δεν φοβούνται το σεισμό!

Διαδήλωση με 6,1 ρίχτερ στο Σαντιάγκο: Δεν φοβήθηκαν το στρατό, δεν φοβούνται το σεισμό!

Οι διαδηλωτές στο Σαντιάγκο αδιαφορούν για το σεισμό των 6,1 ρίχτερ και συνεχίζουν να αγωνίζονται εναντίον της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας του Πινιέρα και το σύνταγμα του Πινοσέτ.

Του Αργύρη Παναγόπουλου για την Αυγή

Δεν φοβήθηκαν το στρατό δεν φοβούνται το σεισμό! Εκατοντάδες χιλιάδες λαού στο Σαντιάγκο διαδήλωναν τη στιγμή που ένας σεισμός 6,1 ρίχτερ έπληξε τη χώρα. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να χτυπούν απτόητοι τα τύμπανα, τις κατσαρόλες, να χρησιμοποιούν τις σφυρίχτρες τους και ότι άλλο μπορεί να κάνει θόρυβο, λες και ο Εγκέλαδος έφθασε στη γιορτή τους για να βοηθήσει την πτώση του Πινιέρα.

 

 

Οι λήψεις που έγιναν από τη ταράτσα της γκαλερί Galeria Cima δείχνουν τη διαδήλωση που ξεκίνησε από την Πλατεία Ιταλίας για να διακοπεί λίγο αργότερα από τις επιθέσεις των καραμπινέρος

Τη διαδήλωση οργάνωσε για τις 17.00 ώρα Χιλής το Τραπέζι της Κοινωνικής Ενότητας, που συμμετέχουν περίπου 200 συνδικάτα, σύλλογοι και κοινωνικές οργανώσεις. Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται μια ώρα πιο πριν με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία, γεγονός που χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για τις επιθέσεις της αστυνομίας, που χρησιμοποίησε αντλίες. Αργότερα Ειδικές Δυνάμεις των Καραμπινέρος επιτέθηκαν με χημικά, κοντά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χιλής. Με αντλία και επιθέσεις των καραμπινέρος οι αρχές προσπάθησα να διαλύσουν και τους διαδηλωτές στο Καθολικό Πανεπιστήμιο.

Δύο ώρες αργότερα στις 19.00 οι καραμπινέρος προσπάθησαν να διαλύσουν τη μεγάλη συγκέντρωση στη Πλατεία Ιταλίας, ενώ στους γύρω δρόμους και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο δημιουργήθηκαν οδοφράγματα για να κλείσουν το πέρασμα στις αντλίες.

Οργή για τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια και τη σεξουαλική βία στις φυλακές του Πινιέρα

Αυξάνονται διαρκώς και περισσότερο οι καταγγελίες για δολοφονίες και βασανισμούς διαδηλωτών στα μπουντρούμια των καραμπινέρος του Πινιέρα.

Ο Θέσαρ Μαγέα Γκονθάλες είχε συλληφθεί στις 25 Οκτωβρίου από τους καραμπινέρος για παραβίαση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά την επόμενη ημέρα το πρωί στους φίλους και τους συγγενείς που τον περίμεναν στην πόρτα του αστυνομικού σταθμού του Πένιαφλορ είπαν ότι «αυτοκτόνησε». Κανείς δεν πίστεψε ασφαλώς τις εξηγήσεις των καραμπινέρος και η υπόθεση παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Το ίδιο συνέβη κιαι με την 36χρονη ηθοποιό του δρόμου Ντανιέλα Καράσκο, που την είδαν να συλλαμβάνεται από τους καραμπινέρος, για να βρεθεί κρεμασμένη με χειροπέδες στο φράκτη ενός πάρκου στο Σαντιάγκο.

Εκατοντάδες «Γυναίκες σε πένθος» διαδήλωσαν στο Σαντιάγκο ζητώντας τους αγνοούμενους που αρνείται να αναγνωρίσει η κυβέρνηση του Πινιέρα. Οι γυναίκες, οι συγγενείς και οι φίλοι των νεκρών από τις διαδηλώσεις, των τραυματιών και των χιλιάδων που κρατούνται ακόμη ζήτησαν «δικαιοσύνη, αλήθεια κόντρα στην ατιμωρησία».

Την ίδια στιγμή ένα κίνημα αλληλεγγύης αγωνίζεται για την απελευθέρωση του νεαρού στρατιώτη Ντάβιντ Βελόζο, γιατί ο 21 χρονών στρατιώτης πέταξε το όπλο του στο πάτωμα και αρνήθηκε να μπει στο στρατιωτικό φορτηγό που θα τον μετέφερε στο Σαντιάγκο να συμμετάσχει με τη μονάδα του στις δυνάμεις καταστολής. Ο στρατιωτικός εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψή του και τώρα κινδυνεύει με 10ετή φυλάκιση. Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί Επιτροπή αλληλεγγύης που ζητά να θεωρηθεί ο Βeλόζο αντιρρησίας συνείδησης και να απελευθερωθεί αμέσως από τις στρατιωτικές φυλακές.

Το βαθύ κράτος και παρακράτος του Πινιεσέτ

Στη Βουλή εκπρόσωποι της Αριστεράς και μετριοπαθών κομμάτων ζήτησαν την παραίτηση του στρατηγού διοικητή των καραμπινέρος Ρόζας, γιατί έχει αναπτύξει δίκτυο παρακολούθησης κα κατασκοπείας κοινωνικών οργανώσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν στο φως της δημοσιότητας οι καραμπινέρος έχουν φθάσει στο σημείο να τοποθετούν στελέχη τους στα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις.

Βουλευτές των κομμάτων Αριστεράς και της Χριστιανικής Δημοκρατίας ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον της παρακρατικής δράσης των καραμπινέρος, δεδομένοι ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία για την παρακολούθηση ηγετικών στελεχών των κοινωνικών κινημάτων. Από τα στοιχεία που αναδεικνύονται για την παρακρατική δράση των καραμπινέρος φαίνεται ότι λειτουργούν ως πολιτική αστυνομία της εκτελεστικής εξουσίας.

Ανθρώπινα Δικαιώματα πολλών… ταχυτήτων

Ο Σύλλογος Κρατουμένων και Αγνοούμενων της Χιλής (AFDD) ζήτησε την παραίτηση του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (INDH) Μίκο, γιατί «δεν κάνει το καθήκον του και προσπαθεί να ξεπλύνει την κατασταλτική εικόνα της κυβέρνησης». Για τον AFDD o δικηγόρος πρόεδρος της INDH εμφανίστηκε την Κυριακή δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν συστηματικές παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Χιλή, αδιαφορώντας για τους 20 νεκρούς στις κοινωνικές διαδηλώσεις και τα 160 άτομα με τραύματα στα μάτια, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα». Για το Σύλλογο Κρατουμένων και Αγνοούμενων μια χώρα με 9.000 άτονα να έχουν συλληφθεί και πάνω από 2.000 τραυματίες δεν μπορεί να θεωρείται «κανονική».

Οργανώσεις και δικηγόροι κατέθεσαν σε δικαστήριο του Σαντιάγκο μήνυση κατά του προέδρου Πινιέρα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή «τις συστηματικές και γενικές επιθέσεις εναντίον άμαχων πολιτών που διαδήλωναν τις τελευταίες εβδομάδες, ζητώντας αλλαγές εναντίον των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζει ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός και η δεξιά τα τελευταία 30 χρόνια».  Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι ο στρατός και η αστυνομία, μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Πινιέρα, προχώρησαν σε δολοφονίες, παράνομες κρατήσεις, βασανιστήρια φυσικά, ψυχολογικά και σεξουαλικά, επιλεκτικές συλλήψεις, ενώ χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα εναντίον άοπλων πολιτών.

Ο ΟΗΕ είναι μόνο για τη… Βενεζουέλα

Αν ο διευθυντής του INDH Μίκο προσπάθησε να «ξεπλύνει» τη βρώμικη πολιτική της κυβέρνησης από την πλευρά των «ανεξάρτητων» οργανώσεων ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε την εκδοχή της κυβέρνησης του Πινιέρα για την ανεξέλεγκτη εφαρμογή των νόμων για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χιλή, όπου φαίνεται ότι η δικαιοδοσία ανήκει μόνο στις… εθνικές αρχές.

Η  β’ γενική γραμματέας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του υπουργείου Δικαιοσύνης Ρεκαμπάρεν τόνισε ότι η ομάδα του ΟΗΕ που έστειλε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μπατσελέτ «δεν ήρθε στη Χιλή για να εξετάσει εάν υπάρχουν παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα», γιατί αυτό αφορά το νομικό σύστημα της Χιλής. Για τη Ρεκαμπάρεν ο ΟΗΕ δεν μπορεί να εξετάσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χιλή γιατί «δεν είναι σαν τη Βενεζουέλα του Μαδούρο». Η ίδια υποστήριξε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «δεν έχει στοιχεία για αγνοούμενους».

Η κεντρώα στροφή του Πινιέρα και οι… ανισότητες

Ο ανασχηματισμός του Πινιέρα δεν έπεισε κανένα και οι Χιλιανοί φαίνεται ότι έχουν εκατομμύρια λόγους για να συνεχίσουν να βρίσκονται στους δρόμους.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Μπριόνες Ρόχας, που αποτέλεσε τη μεγάλη στροφή προς το… κέντρο του Πινιέρα, έδωσε ένα πρώτο δείγμα για την άποψη που έχει για τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας. «Όχι, δεν είναι όλες οι ανισότητες άδικες, δεν είναι όλες οι ανισότητες κακές, γατί το γεγονός ότι εμείς βρισκόμαστε σε αυτό το τραπέζι αποτελεί μια ανισότητα που μας πλουτίζει ως ανθρώπινα όντα… Η ανισότητα που με ερεθίζει είναι αυτή στη συμπεριφορά, να κοιτάς προς τα κάτω, να δίνεις εντολές και μην βλέπεις των άλλο ως ίσο», τόνισε ο μεγαλόψυχος «κεντρώος» υπουργός Οικονομικών Μπριόνες, προειδοποιώντας ότι οι καταστροφές των τελευταίων εβδομάδων θα έχουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας. Οι καταστροφές στο Μετρό του Σαντιάγκο, το οποίο είναι ασφαλισμένο, φθάνουν στα 2 με 3 δισ. δολάρια, τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών συγκρίνοντας το ποσό με τα 8 δισ. δολάρια που κατέβαλλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τις ζημιές από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό που είχε πλήξει τη Χιλή. Είτε 2 – 3 είτε 8 δισ. δολάρια η Χιλή ανήκει στους εργολάβους και τους τραπεζίτες της, που πανηγυρίζουν για τα έργα που θα τους ανατεθούν.

Ακόμη πιο κυνικός ήταν ο Μπριόνες σε ότι αφορά την αύξηση των συντάξεων πείνας, Ο «κεντρώος» υπουργός Οικονομικών του Πινιέρα έχει ξεκάθαρε ιδέες. «Να αυξήσουμε κατά 50% τις συντάξεις αλληλεγγύης είναι πάρα πολύ για να το κάνουμε σήμερα. Είναι μεγέθη που είναι δύσκολα να τα καλύψουμε», εκτιμά ο Μπριόνες.

Την Κυριακή χιλιάδες ποδηλάτες έφθασαν έξω από το σπίτι του Πινιέρα για να του πουν ένα μόνο πράγμα: «Παραιτήσου»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια θεατρική ομάδα μας καλεί να σπάσουμε τη σιωπή για τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία (βίντεο)

#tiff60 Επιλογές Φεστιβάλ (Δεύτερο μέρος)