Δεκάδες συλλήψεις σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Ρωσία

Σε περισσότερες από 100 συλλήψεις προχώρησε η ρωσική αστυνομία κατά τις χθεσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Boris Nemtsov. «Θα αντιμετωπιστούν με σκληρότητα οι διαδηλώσεις χωρίς άδεια» προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ηγέτες της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκεντρώνονται στην πλατεία Θριάμβου της πρωτεύουσας στις 31 κάθε μήνα, συμβολίζοντας έτσι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι που κατοχυρώνεται από το Άρθρο 31 του ρωσικού Συντάγματος.

Οι αρχές δικαιολόγησαν την καταστολή προηγούμενων συγκεντρώσεων με το επιχείρημα ότι δεν είχαν επίσημη άδεια. Την Τρίτη, σημειώθηκαν δεκάδες συλλήψεις, την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωνε ότι οι διαδηλώσεις χωρίς άδεια πρέπει να αναμένουν σκληρή αντιμετώπιση. Ο Πούτιν υπερασπίστηκε την αστυνομική καταστολή των διαδηλώσεων με συνέντευξή του την Δευτέρα, όπου είπε «Πηγαίνετε σε διαδήλωση χωρίς να υπάρχει άδεια, και θα λάβετε χτυπήματα στο κεφάλι με γκλοπ. Αυτό είναι όλο». Οι ακτιβιστές ωστόσο υποστηρίζουν ότι η συνταγματική προστασία του ελεύθερου συνέρχεσθαι σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προηγούμενη αδειοδότησή.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του δικαιώματος της ελεύθερης συνάθροισης καθώς και «Ντροπή», «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν» και πολλοί από αυτούς κατέληξαν να σύρονται από αστυνομικούς στις κλούβες και να οδηγούνται στα κρατητήρια. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο ηγέτης κόμματος της αντιπολίτευσης Eduard Limonov, ο ηγέτης του Κινήματος του Αριστερού Μετώπου Konstantin Kosyakin και ο Nemtsov ο οποίος είναι πλέον πρόεδρος του αντιπολιτευτικού κινήματος Αλληλεγγύη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές απέκλεισαν την Πλατεία Θριάμβου στη Μόσχα και απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις εκεί, με στόχο την κατασκευή ενός υπόγειου πάρκινγκ. Ομάδες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο αποκλεισμός έχει στην πραγματικότητα στόχο να αποτραπούν οι διαδηλώσεις
Πηγή: tvxs.gr