Δεκάδες μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα μετά από μέρες στη θάλασσα

Δεκάδες μετανάστες αποβιβάστηκαν από δύο πλεούμενα στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, όπως γνωστοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από 26 άνδρες και 20 γυναίκες, έφτασε στο λιμάνι με ξύλινο πλεούμενο δέκα μέτρων, που απέπλευσε από τη Λιβύη δύο μέρες νωρίτερα, ανέφερε η Υ.Α. στο Twitter, διευκρινίζοντας πως οι μετανάστες ήταν κατάκοποι και παγωμένοι.

Άλλοι 20 άνθρωποι έφτασαν στο λιμάνι το απόγευμα έπειτα από τέσσερις ημέρες στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την UNHCR. «Εμπορικά πλοία, ΜΚΟ, στρατιωτικές και κρατικοί θεσμοί: [είναι] όλοι απαραίτητοι για να σωθούν αυτές οι ζωές», έγραψε στο μήνυμά της. Η δεύτερη ομάδα μεταναστών, που επίσης απέπλευσε από τη Λιβύη, εντοπίστηκε από αλιευτικό στη θάλασσα, ενώ απείχε από τη Λαμπεντούζα.

Το Σαββατοκύριακο, οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας ανέφεραν ότι πολλά πλεούμενα με μετανάστες έφτασαν στα ιταλικά νησιά Σικελία, Σαρδηνία και Λαμπεντούζα. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε επιβεβαίωση.

Η ιταλική κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατάει εξαιρετικά σκληρή γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης από πέρυσι, όταν ανέλαβε την εξουσία, ενώ έχει επιτεθεί επανειλημμένα με μη κυβερνητικές οργανώσεις που σώζουν μετανάστες στη θάλασσα για να τους μεταφέρουν σε ευρωπαϊκά κράτη. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές οι άνθρωποι που διασώθηκαν χρειάστηκε να περιμένουν για μέρες και ακόμη κι εβδομάδες, συχνά υπό επικίνδυνες συνθήκες στη θάλασσα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ