Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη Βαρκελώνη

Τουλάχιστον 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα χθεσινά επεισόδια με την αστυνομία της Καταλονίας (Mossos d’ Esquadra) στη Βαρκελώνη, κατά διάρκεια των κινητοποιήσεων εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας να καταδικάσει δώδεκα αυτονομιστές πολιτικούς σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας να ανεξαρτητοποιηθεί το 2017. 

Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE, οι 75 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στον τερματικό σταθμό Τ1 του διεθνούς αεροδρομίου Ελ Πρατ, όπου αστυνομικοί προχώρησαν στη χρήση χημικών, πυροβόλησαν με σφαίρες και ξυλοκόπησαν με γκλοπ επιχειρώντας να διαλύσουν εμποδίσουν την είσοδο τους και στη συνέχεια να τους διαλύσουν.

Πολλοί από τους νοσηλευθέντες φέρουν ερεθισμούς στα μάτια και χρειάστηκε να παραμείνουν για παρακολούθηση για να αξιολογηθεί η κλινική τους κατάσταση. Οι 38 παραμένουν στο νοσοκομείο, οι 30 πήραν εξιτήριο και 10 έχουν μεταφερθεί σε άλλα ιατρικά κέντρα.

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας, Κίμ Τόρα, ευχαρίστησε χθες βράδυ όλους όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις «κατά της αδικίας της καταδίκης των κρατούμενων πολιτικών».

«Όλοι μαζί κάναμε ν’ ακουστεί η φωνή μας με δύναμη και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ άλλοτε», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter, όπου ανήρτησε με φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις, σε μία από τις οποίες φαίνεται το πλήθος συγκεντρωμένο έξω από τον τερματικό Τ1 του αεροδρομίου.

«Αναπόφευκτο νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία»

Αργότερα ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Τζουνκέρας, που καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη ποινή, 13 χρόνια, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας για στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος είναι αναπόφευκτη.

Απαντώντας στις ερωτήσεις μέσω e-mail μέσα από τη φυλακή, ο Τζουνκέρας έκρινε πως οι ποινές σε βάρος του ίδιου και στους άλλους 11 συγκατηγορούμενούς του το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενδυναμώσουν το κίνημα της ανεξαρτησίας και να του εμφυσήσουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

«Για εκείνο που είμαι βέβαιος είναι πως η διένεξη τούτη θα πρέπει να λυθεί δια της προσφυγής στις κάλπες. Είμαστε πεπεισμένοι πως αργά ή γρήγορα, ένα δημοψήφισμα θα είναι αναπόφευκτο, διότι αλλιώτικα πως είναι δυνατόν να δώσουμε φωνή στους πολίτες;», τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας πως δεν μετανόησε που διοργάνωσε το δημοψήφισμα του 2017».

Ο Τζουνκέρας γνωστοποίησε πως ο ίδιος και άλλοι από τους καταδικασθέντες σχεδιάζουν να προσβάλουν την απόφαση του Ισπανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Σατρασβούργο.

Στην ερώτηση, ποιο μήνυμα θέλει να στείλει στο κίνημα της ανεξαρτησίας μετά την καταδίκη του, ο Καταλανός πολιτικός δήλωσε το εξής: «εμείς θα συνεχίσουμε και δεν θα παραιτηθούμε, διότι ουδέποτε το πράξαμε και δεν προτιθέμεθα να το κάνουμε τώρα». ‘Η φυλακή και η εξορία μας έχουν χαλυβδώσει και θα μας στερεώσουν πιο πολύ την πεποίθησή μας, εάν αυτό είναι δυνατόν, στα βαθιά δημοκρατικά μας πιστεύω».

«Είμαι βέβαιος πως η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να εξασθενίσει το κίνημα της ανεξαρτησίας, αλλά εντελώς το αντίθετο», πρόσθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης. 

Πηγή: efsyn.gr