Το Δείπνο της Άνοιξης στην Αλ. Σβώλου: Μια γιορτή δημοκρατίας και ελευθερίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το Δείπνο της Άνοιξης στην γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκατοντάδες κόσμου, κάτοικοι της περιοχής, ιδιοκτήτες καταστημάτων, αλλά κυρίως περαστικοί και θαμώνες που αγαπούν τον πιο όμορφο δρόμο της πόλης, πέρασαν από την μεγάλη γιορτή.

Γράφει ο Ιάσων Μπάντιος

Είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που η οδός της Αλεξάνδρου Σβώλου πεζοδρομείται, τα παρκαρισμένα-διπλοπαρκαρισμένα οχήματα απουσιάζουν, τα τραπέζια και οι καρέκλες τοποθετούνται στο κέντρο του δρόμου, και η γιορτή ξεκινά.

Μουσικές μπάντες της πόλης, νέοι άνθρωποι, γέμισαν την Αλ. Σβώλου με μουσική, ενώ η ομάδα με τα κρουστά έδωσε παλμό και φέτος σε όλο το μήκος της οδού. Βαλκανικοί ήχοι αλλά και παραδοσιακοί χοροί ήταν στο μενού.

Στο γευστικό μενού, ταψιά φαγητού έφτασαν από σπίτια και καταστήματα της περιοχής, που σε συνδυασμό με δροσερό κρασί και μπύρα διαμόρφωναν το τέλειο Δείπνο της Άνοιξης.

Όμορφη πινελιά στη μεγάλη γιορτή οι ζωγραφιές μαθητών και μαθητριών από τα σχολεία της γειτονιάς, κρεμασμένες σε σχοινιά κατά μήκος του δρόμου.

Το Δείπνο της Άνοιξης δεν είναι όμως μόνο αυτά. Είναι μια ένδειξη, ένας συναγερμός, για την ανάγκη των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης να συναντηθούν, να συζητήσουν, να περάσουν χρόνο μαζί και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.

Είναι η ένδειξη ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο, όπου ο καθένας και η καθεμία θα μπορεί να βρεθεί, να ζήσει, να ονειρευτεί και να συνυπάρξει.

Μια ομάδα ανθρώπων με μεράκι και διάθεση εδώ και χρόνια κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Αφιερώνουν πολύτιμο ελεύθερο χρόνο και στήνουν με την ίδια διάθεση κάθε χρόνο το Δείπνο.

Γιορτή ελευθερίας και δημοκρατίας λοιπόν. Και την χρειαζόμαστε. Κάθε χρόνο και καλύτερα. Και ας ελπίσουμε ότι θα ξεπηδήσουν και άλλα Δείπνα της Άνοιξης και σε άλλες γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Δείτε φωτογραφίες από το Δείπνο της Άνοιξης 2017: