Δ. Κουτσούμπα: «Δεν θα βρείτε αρχαιολόγο που θα πάει να αποδομήσει τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου»

«Δεν θα βρείτε αρχαιολόγο της αρχαιολογικής υπηρεσίας που θα πάει να αποδομήσει αυτές τις αρχαιότητες» δήλωσε η Δέσποινα Κουτσούμπα, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κατά την τοποθέτησή της στην ειδική συνεδρίαση για τις αρχαιότητες του Μετρό στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. 

Όπως εξήγησε στους 8 από τους 13 σταθμούς έχουν αποδομηθεί ευρήματα. «Αυτό που βρέθηκε στη Βενιζέλου είναι δώρο για την πόλη. Είναι ένας έτοιμος αρχαιολογικός χώρος. Είναι μοναδικό γιατί είναι κομμάτι του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Υπάρχει πρόβλημα αυθεντικότητας με την μεταφορά τους και την επιστροφή τους. Αυτές οι αρχαιότητες πρέπει να κοπούν κομματάκια για να βγουν από μια τρύπα 7 επί 5 επειδή μπήκε η πλάκα οροφής» σημείωσε μεταξύ άλλων. Διερωτήθηκε ακόμη ότι «από την στιγμή που υπάρχει τεχνική λύση από το 2017 και έχουν ξοδευτεί χρήματα και υπάρχει ΟΜ1 και έχει ΟΜ2 διαφορετικών σταδίων για ποιο λόγο να ξαναπάμε στο θέμα της απόσπασης όταν όλοι μαζί συμφωνήσαμε στη λύση. Για ποιο λόγο να ξαναδιχαστεί η πόλη» τονίζοντας ότι η απόφαση της απόσπασης ενέχει το κίνδυνο μη επιστροφής των αρχαίων.  

Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει λύση για την διατήρησή τους in situ καθώς και ότι οι αρχαιολόγοι έχουν ολοκληρώσει το αρχαιολογικό σκέλος. «Είναι ντροπή μας να λέμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε ειδικά όταν υπάρχει λύση. Με την απόσπαση χρειάζονται 42-46 μήνες για να παραδοθεί ο σταθμός» είπε ακόμη τονίζοντας πως όσοι υποστηρίζουν την απόσπαση αποκρύβουν ότι στη συνέχεια πρέπει να γίνει επιπλέον ανασκαφή στα 3,5 μέτρα όπου βρίσκονται κτίσματα της ελληνιστικής περιόδου.

«Ο μόνος τρόπος να παραδοθεί ο σταθμός το 2023 είναι τα αρχαία να μην επιστρέψουν ποτέ. Αποφασίζουν καθυστερήσεις από το καλημέρα γιατί ως Σύλλογος Αρχαιολόγων θα προσφύγουμε στο ΣτΕ σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο. Δεν θέλουμε να το κάνουμε, όμως να ξέρετε ότι ξεκινάτε με την καθυστέρηση του ΣτΕ. Στην πόλη που ο Φ. Πέτσας στάθηκε μπροστά στις μπουλντόζες για να σωθεί η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, δεν θα βρείτε αρχαιολόγο που θα πάει να αποδομήσει αυτές τις αρχαιότητες» δήλωσε ακόμη προαναγγέλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφαση της απόσπασης.