Αυστηρότερη νομοθεσία για τις αμβλώσεις στο Μισισίπι

Αυστηρότερες ρυθμίσεις για την απαγόρευση των αμβλώσεων υιοθέτησε, την Τρίτη, η πολιτεία του Μισισιπή, με κριτήριο να αποτελεί, πλέον, ο καρδιακός χτύπος στο έμβρυο.

Η Βουλή της πολιτείας, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, αποφάσισε ότι οι αμβλώσεις θα απαγορεύονται από τη στιγμή που μπορεί να εντοπιστεί καρδιακός χτύπος στο έμβρυο, κάτι που μπορεί να συμβεί ήδη από την έκτη εβδομάδα της κύησης. 

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Μισισιπή, Φιλ Μπράιαντ, ανακοίνωσε με tweet ότι «ανυπομονεί να υπογράψει πολύ σύντομα» τον νόμο του «καρδιακού χτύπου».

Σημειώνεται ότι η πολιτική της απαγόρευσης των αμβλώσεων είναι κάτι που έχει προωθηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, πριν ένα μήνα είχε δηλώσει ότι ζητά από το Κογκρέσο «να εγκρίνει νομοθεσία που θα απαγορεύει την καθυστερημένη άμβλωση παιδιών διότι μπορεί να αισθάνονται πόνο μέσα στη μήτρα της μητέρας». 

Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του νόμου, καθώς απαγορεύει την άμβλωση «προτού καν οι περισσότερες γυναίκες συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μείνει έγκυος», κατήγγειλε η Ελίζαμπεθ Σμιθ, δικηγόρος του Κέντρου για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα.

«Ήδη στο Μισισιπή, όπου υπάρχει μόνο μία κλινική όπου γίνονται αμβλώσεις, ισχύει ένα βουνό περιορισμών για τις αμβλώσεις κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση στην επέμβαση αυτή πριν την έκτη εβδομάδα της κύησης», πρόσθεσε η Σμιθ.

Ωστόσο, πιθανό είναι η απόφαση αυτή να ανακληθεί από κάποιον δικαστή, όπως συνέβη σε αντίστοιχες νομοθεσίες στο Κεντάκι και στην Άιοβα.

Πηγή: efsyn.gr