Αθώος ο Ηλίας Σμήλιος για τις ματαιώσεις των πλειστηριασμών

Αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος που κατηγορούνταν για υποκίνηση κινητοποίησης ενάντια στους πλειστηριασμούς και συγκεκριμένα ενός μικρού χωραφιού από την τράπεζα Πειραιώς, εν μέσω αποχής των συμβολαιογράφων. 

Πρόκειται για μία νίκη του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς την στιγμή που αμφισβητείται σθεναρά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για το πρώτο δικαστήριο του κινήματος ενώ εκκρεμούν και άλλες διώξεις για παρόμοιες υποθέσεις.

Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στην αίθουσα από αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του omniatv, στην απολογία του, ο Ηλίας Σμηλιός ανάφερε:

«Σε όλα αυτά τα χρόνια, συμμετέχω με συγκεκριμένες ιδιότητες, είμαι πατέρας, είμαι δάσκαλος και εργαζόμενος. Ανήκω στην τάξη που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή. Έχω ενα παιδί 16 χρονών, δε θέλω το παιδί μου να γίνει μετανάστης ούτε οι μαθητές μου. Θέλω όταν θα με ρωτήσουν τι έκανα, να τους απαντήσω ότι αγωνίστηκα. Η εκπαίδευση αφορά τη μετάδοση κοινωνικής και δημοκρατικής παιδείας, να αποκτήσουν αλληλεγγύη. Δεν μου επιτρέπεται να δώσω το παράδειγμα ενός υποταγμένου ανθρώπου. Απέναντι σε αυτό αγωνίστηκα. Αγωνίστηκα επίσης για τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου πέθανε πριν 10 χρόνια. Δούλευε διπλή βάρδια για να πληρώσει ένα σπίτι και για να μου κάνει κάποια δώρα. Ένα πολύτιμο δώρο που μου έκανε ήταν η συλλογή του Λουντέμη. Ο Λουντέμης σε ένα δικαστήριο είπε ότι περάσανε εκατομμύρια χρόνια, για να σηκωθεί ο άνθρωπος από τα 4 στα 2 πόδια, εγώ δε θα τα κάνω ξανά 4, δε θα υποταχθώ. Εγώ λέω σήμερα ως εργαζόμενος, πατέρας και δάσκαλος, ότι εχω υποχρέωση να αγωνιστώ ως άνθρωπος.»

«Η απόφαση του δικαστηρίου αλλά και η έκφραση αλληλεγγύης στους αγωνιστές από κοινωνικούς φορείς και απλούς πολίτες δίνουν ελπίδα και ενισχύουν την αποφασιστικότητα όλων μας για μαζικοποίηση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, για προστασία της πρώτης κατοικίας. Η λεηλασία της λαϊκής περιουσίας δεν θα περάσει. Το δικαίωμα στην στέγη είναι ιερό», σχολίασε η Λαϊκή Ενότητα.