ΑΠΘ: Καμία αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε από τους διωκόμενους καθηγητές

Ομόφωνο ψήφισμα της Συγκλήτου

 

Καμία αξιόποινη πράξη δεν προέκυψε να έχει τελεστεί εξατομικευμένα από τους διωκόμενους καθηγητές  του ΑΠΘ τονίζει με ομόφωνο ψήφισμά της η σύγκλητος του ΑΠΘ αναφερόμενη στο κλητήριο θέσπισμα που έλαβαν στις αρχές του μήνα  πέντε μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. του Συλλόγου Διδασκόντων και ένα μέλος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων στο ΑΠΘ, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη στις 24/10/2013 κατηγορούμενοι για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Οι κατηγορίες αφορούν τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε μαζική διαμαρτυρία της ακαδημαϊκής κοινότητας στους χώρους του Πανεπιστημίου, τον Φεβρουάριο του 2012, ενάντια στον νόμο 4009/2011 και τις επιπτώσεις του στη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ στο ψήφισμά που εξέδωσε τονίζει ακομη ότι "η δίωξη ή τιμωρία οποιουδήποτε ανθρώπου χωρίς ο ίδιος να έχει τελέσει κάποια άδικη πράξη προσβάλλει τα δικαιοκρατικά θεμέλια της ελληνικής και της διεθνούς έννομης πράξης" και προσθέτει ότι "Ως εκ τούτου εμπιστεύεται την ελληνική ποινική δικαιοσύνη για την αυτονόητη διόρθωση του λάθους."

Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα που εξέδωσε η Σύγκλητος του ΑΠΘ

"Είναι παγίως αντίθετη προς οποιαδήποτε ατομική ή συλλογική πράξη διατάραξης των ακαδημαϊκών λειτουργιών, ή των οποιωνδήποτε εκδηλώσεων εντός του ακαδημαϊκού χώρου, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η διατάραξη γίνεται με αξιόποινο τρόπο.

Είναι ωστόσο σε θέση να γνωρίζει, μετά την ολοκλήρωση σχετικής ΕΔΕ που διεξήγαγε ο Πρόεδρος, σήμερα, του Τμήματος Ιατρικής καθηγητής Αλ. Γαρύφαλλος, αλλά και με βάση τον ευρύτερο σχετικό διάλογο των μελών του ΑΠΘ, ότι καμία αξιόποινη πράξη δεν προέκυψε να έχει τελεστεί εξατομικευμένα από τους διωκόμενους συναδέλφους.

Έχει επίγνωση ότι η δίωξη ή τιμωρία οποιουδήποτε ανθρώπου χωρίς ο ίδιος να έχει τελέσει κάποια άδικη πράξη προσβάλλει τα δικαιοκρατικά θεμέλια της ελληνικής και της διεθνούς έννομης πράξης.

Ως εκ τούτου εμπιστεύεται την ελληνική ποινική δικαιοσύνη για την αυτονόητη διόρθωση του λάθους."