Απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου αποφάσισε το ΚΑΣ

Μετά από 14 ώρες συνεδρίασης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης κατά πλειοψηφία την απόσπαση των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό.

Πιο συγκεκριμένα υπέρ της απόσπασης ψήφισαν 13 μέλη του ΚΑΣ, ενώ καταψήφισαν δύο, η Τζένη Βελένη και ο Βλάσης Κουμούσης.

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση εκτός των άλλων τοποθετήθηκαν υπέρ της απόσπασης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της πόλης.

Από την άλλη, κατά της απόσπασης τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων μέλη της Κίνησης πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης, οι αρχαιολόγοι-εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Η επόμενη κίνηση των αρχαιολογικών συλλόγων αλλά και της Κίνησης Πολιτών είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στην απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της αρχαιολόγου Δέσποινας Κουτσούμπα η οποία έγραψε:

Παρακολουθήσαμε μια διαδικασία παρωδία, ένα θέατρο παραλόγου. Για την ακρίβεια, το ΚΑΣ δέχτηκε ότι μπορεί να υπάρχει μια λογική, η οποία να ισχύει μόνο στους 4 τοίχους της αίθουσας της συνεδρίασης. Αυτά που ειπώθηκαν δεν χωράνε στο μυαλό μου ακόμη.

Μόνο περηφάνια για τους συναδέλφους και συναδέλφισσες της ΕΦΑΠΟΘ, της ΔΒΜΑ, της ΔΑΑΜ και τη ΓΔΑΠΚ που στάθηκαν στο ύψος τους μέσα σε αυτό το άρρωστα αυταρχικό κλίμα.

Το ότι ο μόνος πολιτικός μηχανικός του ΚΑΣ ψήφισε κατά της απόσπασης και υπέρ της κατά χώραν, είναι ένα καμπανάκι για εκείνους τους αρχαιολόγους (δυστυχώς και της Υπηρεσίας) που επέλεξαν να πειστούν από τα παιδαριώδη ψέματα της Αττικό Μετρό. Να θυμούνται όμως όλοι ότι τα αρχαία εκδικούνται. Και ειδικά αυτά τα αρχαία δεν θα φύγουν ποτέ από τη θέση τους. Βουρ για το επόμενο βήμα...

Τα υπόλοιπα αναλυτικά όταν ξεκουραστούμε λίγο.

ΥΓ. Εδώ δεν κωλώνουν να ξυλοφορτώνουν ανθρώπους μες στα σπίτια τους, θα κώλωναν να επιβάλλουν αποφάσεις στο ΚΑΣ; Όλα συνδέονται.