Απολύθηκαν οι σωφρονιστικοί που είχαν βασανίσει τον Καρέλι

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αποφάσισε την οριστική απόλυση των 12 σωφρονιστικών υπαλλήλων που εμπλέκονται στα βασανιστήρια που προκάλεσαν τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι τον Μάρτιο του 2014 στις φυλακές Νιγρίτας. 

Η απόφαση έρχεται περίπου δύο χρόνια μετά την καταδίκη των υπαλλήλων από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης  που τους είχε επιβάλει ποινές από 5 έως 7 έτη.

Το Πειθαρχικό Όργανο αποφάσισε επίσης να θέσει σε προσωρινή παύση 6 μηνών και τον εξωτερικό φρουρό που ενεπλάκη στο περιστατικό.

Ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας εκείνη την περίοδο είχε τεθεί σε αργία και επέστρεψε στο σωφρονιστικό κατάστημα ως απλός υπάλληλος.

Θυμίζουμε ότι ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι στις 25 Μαρτίου 2014 τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη και μετήχθη στις 27 Μαρτίου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας.

Κατά την άφιξή του εκεί κι ενώ βρισκόταν στον χώρο αναμονής, από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας τον υπέβαλαν συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα ήταν, λίγες ώρες αργότερα, να επέλθει ο θάνατος του Ιλία Καρέλι.

Πηγή: efsyn.gr