Απεργίες για την απόλυση στη Wind

Σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη Wind ύστερα από την αναίτια και «προς παραδειγματισμό», όπως τη χαρακτηρίζουν, απόλυση συναδέλφου τους στις 31 Οκτωβρίου.

Ο 35χρονος, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος βρισκόταν σε θέση ευθύνης, απολύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα με την ανεπίσημη αιτιολογία ότι είναι υπεράριθμος σύμφωνα με το οργανόγραμμα για το τμήμα του, αλλά το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind χαρακτηρίζει την απόλυση εκδικητική για τη συμμετοχή του στην πανελλαδική απεργία της 24ης Οκτωβρίου όπως και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις το διάστημα των έξι μηνών που βρισκόταν στην εταιρεία. Από την πλευρά της η Wind υποστηρίζει ότι η συνεργασία λύθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης από τους προϊσταμένους του, καθαρά με βάση την απόδοσή του και σε καμία περίπτωση λόγω συνδικαλιστικής δράσης.

Από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί δύο 24ωρες απεργίες και στα τρία κτίρια της Wind (στη λ. Αθηνών και στο Μαρούσι) και οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου έχει οριστεί τριμερής για τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα προχωρήσουν σε νέα απεργιακή κινητοποίηση. Την περασμένη Τρίτη το ΠΑΣΕWind μαζί με το κλαδικό σωματείο των τηλεπικοινωνιών (ΣΕΤΗΠ), επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία στη λ. Αθηνών όπου επιδόθηκε ψήφισμα στη διοίκηση.

Η Wind απάντησε με εξώδικο προς το σωματείο, επικαλούμενη τον πρόσφατο συνδικαλιστικό νόμο (τροποποίηση Ιανουαρίου 2018) σχετικά με τη λήψη απόφασης για απεργία. Σύμφωνα με πηγές της Wind, η επίμαχη απόλυση έγινε μόνο στο πλαίσιο της αξιολόγησης του εργαζομένου για την απόδοσή του, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Επίσης, διαψεύδεται κατηγορηματικά η ύπαρξη σχεδίου μαζικών απολύσεων καθώς οι μόνες μαζικές αποχωρήσεις έγιναν στο παρελθόν βάσει σχεδίου εθελουσίας εξόδου, ενώ το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων χαρακτηρίζεται θετικό, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία.

«Η διοίκηση με την απόλυση προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει, να δείξει πως όποιος σηκώνει κεφάλι φεύγει, ανεξάρτητα αν είναι παλιός, νέος, καλός και αγαπητός. Κανείς δεν είναι ασφαλής, ο καθένας μπορεί να είναι ο επόμενος αν δεν τραβήξουμε τώρα μια κόκκινη γραμμή, δεν πούμε ένα στοπ», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΕwind. Το σωματείο αναφέρεται σε ένα καθεστώς συνεχών απολύσεων και εντατικοποίησης της εργασίας με επίκληση όλου του μνημονιακού νομοθετικού «οπλοστασίου», παρότι η μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών εμφανίζει αυξημένα κέρδη και βελτιωμένες επιδόσεις σε αρκετούς δείκτες. «Αυτό που απαιτούμε είναι η επαναπρόσληψη του συναδέλφου. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να γυρίσει στη θέση του», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΠΑΣΕWind, Δημήτρης Ράδος.

Πηγή: efsyn.gr

*Φωτογραφία αρχείου