in

Απεργιακός κλοιός στην εκπαίδευση

Απεργιακός κλοιός στην εκπαίδευση

Θερμός ο Σεπτέμβρης στο μέτωπο της παιδείας.  Με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκινούν οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας στις 16 Σεπτέμβρη την ώρα που και οι δάσκαλοι συζητούν την συστράτευση σε κοινό μέτωπο για την παιδεία, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν αποφασίσει 48ωρη απεργία για τις 16 και τις 17 Σεπτεμβρίου ενώ σε απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ την ίδια εβδομάδα.

Σε κοινή μάλιστα σύσκεψη των ΔΟΕ,  ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ εκφράστηκε κοινή πεποίθηση για την ανάγκη «δημιουργίας ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την  απόφαση της ΟΛΜΕ η πενθήμερη απεργία θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτέμβρη, ενώ την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη θα επαναληφτούν οι συνεδριάσεις στις ΕΛΜΕ όλης της χώρας και το Σάββατο θα συνεδριάσουν ξανά οι Πρόεδροι στην Αθήνα για την εκ νέου εκτίμηση της κατάστασης.

Οι καθηγητές έχουν καταστήσει σαφές πως η επιστράτευση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τους ίδιους και πως η απεργία θα γίνει σε κάθε περίπτωση. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε επιστράτευση των απεργών ενώ χθες από την Βουλή υποστήριξε πως όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό που μπήκε σε διαθεσιμότητα θα μεταφερθεί σε οργανισμούς του υπ. Υγείας και ΙΕΚ.

Ταυτόχρονα χθες αργά την νύχτα ψηφίστηκε –με ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ- το νομοσχέδιο για το «νέο» λύκειο που φέρνει ανακατατάξεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν οι 98 από τους 100 βουλευτές του Β’ Θερινού Τμήματος. Απουσίασαν ο Κ. Γιοβανόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο Σπ. Λυκούδης από την ΔΗΜΑΡ.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 52 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Α. Λοβέρδος), κατά 45 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι Ν. Νικολόπουλος και Π. Μουτσινάς), ενώ παρών δήλωσε ένας βουλευτής, ο ανεξάρτητος Γ. Κασαπίδης.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως θα μετράει ο βαθμός απολυτηρίου όλων των τάξεων του Λυκείου στην είσοδο των μαθητών στην Τριτοβάθμια  εκπαίδευση.  Τις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διενεργεί Κρατικός Οργανισμός Εξετάσεων ενώ τα υπό εξέταση μαθήματα στις Πανελλαδικές μειώνονται από 6 σε 4 και τα επιστημονικά πεδία ορίζονται σε:
1ο: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά.
2ο: ΘΕΤΙΚΕΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία.
3ο: ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: Νέα, Φυσική, Χημεία, Βιολογία.
4ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Μαθηματικά, Οικονομία ή Ιστορία, και Οργάνωση Διοίκησης Πολιτείας.
Σε ξεχωριστό πεδίο θα είναι οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.
Επιπλέον προβλέπεται η προσθήκη ενός επιπλέον προαιρετικού έτους φοίτησης στην επαγγελματική εκπαίδευση. Η «μαθητεία» θα αφορά την εκπαίδευση των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων στους χώρους εργασίας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου ενώ οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016.

Αναβρασμός και στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σε απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται από χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ.  Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, , στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., αποφασίστηκε η συνέχεια των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία, έως και την Παρασκευή.

 Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν ο Πρόεδρος και μέλη του Ε.Σ.Δ.Ε.Π. του Α.Π.Θ. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος ζήτησαν από τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Ε.Π. να δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή του.

 Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος ενημέρωσε τους διοικητικούς υπαλλήλους για τις επόμενες κινήσεις του Συντονιστικού και της Συνόδου των Πρυτάνεων.

 Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα καθώς και στη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων που αναμένεται να αποφασίσει την αναστολή της λειτουργίας όλων των ΑΕΙ, το άμεσα επόμενο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα αναστολή λειτουργίας αποφάσισε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για όλη την εβδομάδα και το Πανεπιστήμιο Πατρών για σήμερα ενώ το ίδιο μέτρο αντίδρασης σκέφτονται σύγκλητοι και άλλων ιδρυμάτων.

 Από την καταγραφή και αξιολόγηση όλων των δομών και υπηρεσιών προκύπτει ότι το Ίδρυμα χρειάζεται επιπλέον πάνω από 400 άτομα για να καλύψουν τις κενές εργασιακές θέσεις του Α.Π.Θ., όπως ανέφερε ο Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Παντής στη Γενική Συνέλευση.

Από σήμερα ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν οι εγγραφές στα ΑΕΙ, οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω της απεργίας..

Σε δηλώσεις του στο alterthess.gr ο Γ. Κουρμούλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας τόνισε πως «Είναι ο έσχατος αγώνας για εμάς» και υπογράμμισε πως το πανεπιστήμιο «δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Επιπλέον τόνισε πως «Δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους γονείς ή τους φοιτητές. Τους θέλουμε συμμάχους μας».

Να σημειωθεί ότι στο ΑΠΘ εργάζονται 750 διοικητικοί υπάλληλοι που εξυπηρετούν 2.200 μέλη ΔΕΠ και 70.000 φοιτητές. Πριν τρία χρόνια οι διοικητικοί υπάλληλοι ξεπερνούσαν του 1.100 αριθμός που μειώθηκε δραματικά λόγω του μέτρου της εφεδρείας και των συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώνονταν. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εργάζονται 153 διοικητικοί υπάλληλοι, αριθμός φανερά μειωμένος σε σχέση με τους 280 που εργάζονταν πριν λίγα χρόνια. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εργάζονται 154 υπάλληλοι για 15.000 φοιτητές και 185 μέλη ΔΕΠ. Από το μέτρο της διαθεσιμότητας κινδυνεύει να τεθεί σε διαθεσιμότητα το 25% (1.765 από τους 6.239)των διοικητικών υπαλλήλων όλων των πανεπιστημίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

…στην Κάνουλα

Χέρι-χέρι Δήμαρχοι και Μιχελάκης για την διάλυση της αυτοδιοίκησης