Απεργία την Τετάρτη σε Υπηρεσία Ασύλου και ΑΡΣΙΣ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου, μόνιμοι και συμβασιούχοι, και το Σωματείο Εργαζομένων στην οργάνωση ΑΡΣΙΣ, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στη διαδικασία ασύλου που εισάγει ο νόμος Χρυσοχοΐδη για τη διεθνή προστασία και για την εντατικοποίηση της εργασίας τους.

Σε κοινή ανακοίνωση τους, το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ Σύλλογος Συμβασιούχων σημειώνουν: ο νόμος «εισάγει τιμωρητικές και θεσμικά ρατσιστικές διατάξεις που θέτουν εκτός διαδικασιών ασύλου ένα μεγάλο αριθμό δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Με αυτό το νομοθέτημα ως εφαλτήριο, η κυβέρνηση κορυφώνει την πολιτική της αποτροπής της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο και τα νησιά κατά τις τελευταίες ημέρες, μετά την εισβολή της Τουρκίας και τις πολεμικές συγκρούσεις στο Ιντλίμπ της Συρίας. [...] Η νομοθεσία για τις διαδικασίες ασύλου πουθενά δεν θέτει προϋπόθεση την κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων για να υποβάλει κάποιος και κάποια αίτημα ασύλου και η αναστολή της υποδοχής αιτούντων και αιτουσών άσυλο δεν έχει νομικό έρεισμα ούτε στη νομοθεσία της Ε.Ε. ούτε στο διεθνές δίκαιο».

Και καταλήγουν: «Οι ρατσιστικές επιθέσεις σε όσους και όσες ζητούν άσυλο και η επισφάλεια στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο πεδίο του προσφυγικού αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από όλο το προηγούμενο διάστημα με κορύφωση τςις τελευταίες ημέρες όπου ακροδεξιοί κάτοικοι νησιών στοχοποιούν και προπηλακίζουν εργαζόμενους και εργαζόμενες σε ΜΚΟ, που δουλεύουν σε ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες εξαιτίας αυτών των απειλών και επιθέσεων».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών καταγγέλλει ότι ο νόμος 4636/2019 προκαλεί πρόσθετο διοικητικό βάρος και δυσλειτουργίες, τις οποίες επιτείνει η ξαφνική αλλαγή έδρας της Υπηρεσίας, η οποία καλείται να στεγαστεί στο κτήριο Κεράνη. Καταγγέλλει επίσης την πρακτική στελέχωσης της υπηρεσίας με πρόσληψη συμβασιούχων και ενοικιαζόμενων υπαλλήλων, ενοικιαζόμενων υπαλλήλων όπως και την πρόβλεψη του νόμου Χρυσοχοΐδη για την αξιοποίηση ένστολων στη διαδικασία ασύλου σε περίπτωση μεγάλης ροής. «Απότοκο όλων αυτών ήταν και η πρόσφατη άρση του δικαιώματος συμμετοχής στο σύστημα κινητικότητας για τους μόνιμους υπαλλήλους», σημειώνουν.

Καταγγέλλουν επίσης χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας: «Πολλά κτήρια της υπηρεσίας είναι λυόμενες κατασκευές χωρίς τα στοιχειώδη, κτίρια εκτεθειμένα σε πλήθος παραγόντων επικίνδυνων για την υγεία, χωρίς επαρκείς χώρους και παροχές, κάποιες φορές χωρίς καν θέρμανση / ψύξη, ανεκτές τουαλέτες ή εξόδους κινδύνου, και ανοιχτοί χώροι-προαύλια όπου επικρατεί συνωστισμός, αταξία, μέχρι και χάος είναι το περιβάλλον (για την ακρίβεια απλά μέρος της τραγικής εικόνας) όπου εξυπηρετούνται καθημερινώς εκατοντάδες ή και χιλιάδες επωφελούμενοι και εργάζονται εκατοντάδες υπάλληλοι με σημαντικές επιβαρύνσεις για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία».