Αντίθετη στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο η ΠΟΣΔΕΠ

"Έλλειψη οράματος και τόλμης για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις"

Την πλήρη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

Η ΠΟΣΔΕΠ χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα αρνητική» την η μεθοδολογία την οποία εφάρμοσε το Υπουργείο  Παιδείας, στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου καθώς αγνόησε όλα τα θεσμοθετημένα  όργανα της πολιτείας (ΕΣΥΠ, ΙΕΠ) αλλά και τα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου (ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ/ΤΕΙ, ΟΛΜΕ κ.λ.π.). προχωρώντας με «συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες στη σύνταξη νομοσχεδίου χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό».

Η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο «δεν αποτελεί μία μεταρρυθμιστική προσπάθεια που τόσο πολύ έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό μας σύστημα», αλλά «χαρακτηρίζεται από  έλλειψη οράματος και τόλμης για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούσαν να  θεσμοθετηθεί ένα σύγχρονο, αυτοτελές, αυτόνομο και αξιόπιστο πλαίσιο για τη  δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Όπως τονίζει η ΠΟΣΔΕΠ, το νομοσχέδιο συνιστά απλά μια «απόπειρα σύνθεσης ετερόκλητων προτάσεων (μερικές εκ των οποίων είναι θετικές), οι οποίες διατηρούν το κύριο πρόβλημα που υπονομεύει την εκπαιδευτική αυτονομία του Λυκείου: τον έντονα εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα που μετατρέπει το Λύκειο σε προθάλαμο  εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, και καταδικάζει τις μαθήτριες και τους μαθητές σε ατελείωτες ώρες φροντιστηρίων».

Παράλληλα, η ΠΟΣΔΕΠ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί αναλυτικά στο σύνολο του νομοσχεδίου με  εκτενέστερη τοποθέτηση και σχολιασμό κατ’ άρθρο, ιδιαίτερα του άρθρου 39 που  αναφέρεται στα Πανεπιστήμια, μετά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η Ομοσπονδία μας θεωρεί ως ουσιαστική και αναγκαία μεταρρύθμιση του Λυκείου την πρόταση που έχει καταθέσει από το 2009 και περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση του “Εθνικού Απολυτηρίου” ως το βασικό  εφόδιο εισαγωγής στα ΑΕΙ, η οποία είχε υιοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ΕΣΥΠ», τονίζει η ΠΟΣΔΕΠ.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ προτείνει την αναβολή εφαρμογής των αλλαγών για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης για το σχολικό έτος 2014-15.   «Αυτό θα επιτρέψει  τον ουσιαστικό επιστημονικό σχεδιασμό των αλλαγών, με βάση τις κατατεθειμένες προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας και των θεσμικών οργάνων και φορέων, και την προετοιμασία των συνθηκών (αναλυτικό πρόγραμμα, διδακτικό υλικό, επιμόρφωση
διδασκόντων),  ώστε να εφαρμοστεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα», τονίζει η ΠΟΣΔΕΠ.

Tέλος, επανέρχεται, για άλλη μια φορά, στο αίτημά της για συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας τόσο για το φλέγον αυτό θέμα όσο και για άλλα που απασχολούν τα Πανεπιστήμια και διερωτάται για ποιους λόγους ο Υπουργός αρνείται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των πανεπιστημιακών.