Αντιδράσεις για την έναρξη της καύσης απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ στη δυτική Θεσσαλονίκη

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους και τους φορείς της δυτικής Θεσσαλονίκης μετά την πληροφορία ότι το ΤΙΤΑΝ ξεκινά επίσημα την καύση απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις του.

Επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, ζητώντας να μην γίνει αποδεκτό το αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου «ΤΙΤΑΝ» και να μην ανοίξει ο δρόμος για τη δυνατότητα καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης στη μονάδα.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα κρισιμότατης σημασίας για όλους τους Θεσσαλονικείς και κυρίως για τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι, επομένως , επιτακτική ανάγκη να αναβληθεί κάθε τέτοια απόφαση, ιδιαίτερα σε αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, και να ξεκινήσουν σοβαρές διαβουλεύσεις με τους δήμους που επηρεάζονται από αυτήν, όταν αρθούν οι έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες σήμερα», τονίζει στην επιστολή του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Μάλιστα, ο κ. Τσακίρης υπενθυμίζει ότι ήδη από τις 29 Οκτωβρίου 2019 το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου έχει εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο «ΤΙΤΑΝ».  

Σημειώνεται ότι ο δήμος Παύλου Μελά τον Οκτώβριο του 2019 εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της καύσης απορριμμάτων και εναλλακτικών καυσίμων εντός του αστικού ιστού.

Σε ανάρτηση του ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης στον δήμο Παύλου Μελά, Μάριος Παλάντζας αναφέρει πως «η καύση RDF – SRF στην γειτονιά μας είναι γεγονός!! Η κυβέρνηση υλοποίησε κατά γράμμα τις εντολές του Ομίλου ΤΙΤΑΝ για την καρκινογόνα καύση των απορριμάτων. Την στιγμή που βγαίνει ως υπερασπιστής της ανθρώπινης ζωής, την ίδια στιγμή νομοθετεί με φαστ τρακ διαδικασίες τον καρκίνο του λαού μας σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας που χτυπά αυτό το διάστημα και την χώρα μας. Πέφτουν για ακόμα μια φορά οι μάσκες τους!!

Αφού απαγόρευσαν την κυκλοφορία και έβαλαν τον λαό στα σπίτια του, έχουν πάρει φόρα και καταστρατηγούν ότι λαϊκό δικαίωμα και ελευθερία βρουν μπροστά τους! Δεν θα τους περάσει! Θα μας βρουν απέναντι τους ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες. Μένουμε δυνατοί!!».

Παράλληλα σε ανάρτηση της η Ένωση Πολιτών Μετέωρα Πολίχνης ανέφερε πως «ενώ ο κόσμος παλεύει για την ζωή του με την πανδημία κάποιοι δουλεύουν υπόγεια και ανήθικα για την αδειοδότηση τούς. Η καύση σκουπιδιών , πλαστικών , srf – rdf και πετ κοκ, ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και τα πνευμόνια μας.

Οι αέριοι ρύποι, όπως οι διοξίνες και τα φουράνια καθώς και τα βαρέα μέταλλα και ό,τι άλλο εκλύεται από την καύση των σκουπιδιών, επιδρούν επιζήμια στο περιβάλλον και την υγεία μας . Σύντομα με τα στοιχεία στα χέρια μας θα καταγγείλουμε το γεγονός».