Ανησυχία για το Σέιχ Σου

Την αγωνία τους για ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται στο δάσος του Σέιχ Σου εκφράζουν κάτοικοι των Πεύκων αναφέροντας ότι πολλά δέντρα, κυρίως πεύκα, παρουσιάζουν έντονες αλλοιώσεις στο χρώμα του φυλλώματος, το οποίο σταδιακά γίνεται καφέ, δίνοντας την εικόνα ότι το δέντρο έχει ξεραθεί πλήρως.

Όπως σημειώνουν στην αναφορά τους τα παραπάνω δεν αφορούν, όπως άλλες χρονιές, κάποια μεμονωμένα δέντρα αλλά συνθέτουν ένα εκτεταμένο πρόβλημα, ορατό διά γυμνού οφθαλμού κυρίως από το ύψος του κόμβου του Αγίου Παύλου και ανατολικά, με ιδιαίτερη επίταση στην περιοχή του Ρετζικίου, όπου έχουν πληγεί τεράστιες εκτάσεις δάσους. Μάλιστα επισημαίνουν ότι οι φωτογραφίες που δίνουν στη δημοσιότητα έχουν ληφθεί από τη λεωφόρο Παπανικολάου στην είσοδο των Πεύκων και από το ύψος του Κλειστού Γυμναστηρίου Πεύκων καθώς και ότι πρόκειται για ερασιτεχνικές λήψεις με κινητό, που δεν αποτυπώνουν επαρκώς το μέγεθος του προβλήματος. Διαπιστώνουν ακόμη ότι το φαινόμενο παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση κατά τον τελευταίο μήνα.

«Πολλοί κάτοικοι των Πεύκων έχουμε εκφράσει εδώ και καιρό τις έντονες ανησυχίες μας για την εξέλιξη του φαινομένου, ερχόμενοι μάλιστα σε επικοινωνία με διαφόρους φορείς (λιγότερο ή περισσότερο αρμόδιους). Δυστυχώς οι απαντήσεις/θέσεις που προέκυψαν παρουσίασαν μεγάλη ποικιλομορφία, γεγονός που όχι μόνο δεν καθησύχασε αλλά αντίθετα επέτεινε τον προβληματισμό μας (πχ αναφέρθηκε ότι πρόκειται για τη γνωστή κάμπια που ταλαιπωρεί το δάσος τα τελευταία χρόνια ή ότι είναι μύκητας ή ότι είναι είδος εντόμου ή ότι τα δένδρα θα ανακάμψουν από μόνα τους ή ότι τα δέντρα θα πρέπει να κοπούν, επίσης εκφράστηκε άγνοια ή έκπληξη για την έκταση του φαινομένου κλπ)» τονίζουν στην ανακοίνωση τους εκφράζοντας την μεγάλη αγωνία τους για το «στολίδι της πόλης που λέγεται δάσος του Σέιχ Σού, ως ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς και της ζωής μας, ζητώντας σας να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες (και ενημέρωση) για την άμεση αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος».

Υπογράφουν: ομάδα ανθρώπων με μεγάλη έγνοια για τον τόπο τους. Ενδεικτικά:  Σωτήρης Κανταρτζής, Αθανασία Γιαμούζη,  Γιώργος Λούβαρης,  Αλεξάνδρα Ράντου, Παναγιώτης Φυτιλής, Αθηνά Φράγγου

Aπό την πλευρά της η δημοτική κίνηση «Πόλη Αλλιώς» στην οποία απεστάλη το κείμενο προς ενημέρωση για το ανησυχητικό φαινόμενο στο Σέιχ-Σου καλεί τους όμορους Δήμους, το Δασαρχείο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κινητοποιηθούν άμεσα.