in , ,

Ανησυχία για αναστολή συμβάσεων σε εργολαβικούς εργαζoμένους στο ΑΠΘ

Ανησυχία για αναστολή συμβάσεων σε εργολαβικούς εργαζoμένους στο ΑΠΘ

Ανησυχία έχει προκληθεί στους εργαζόμενους του ΑΠΘ σχετικά με την πρωτοβουλία εταιριών που απασχολούν εργαζόμενους στις εργολαβίες να θέσουν με τη συναίνεση των Πρυτανικών αρχών μέρος των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Η ένταξη στο καθεστώς αυτό αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπαλλήλους που συνεχίζουν να εργάζονται σε διοικητικές θέσεις (υπάλληλοι γραφείων) και όχι κυρίως εργαζόμενους στη φύλαξη και την καθαριότητα, η εργασία των οποίων έχει κριθεί απαραίτητη και με το ΑΠΘ σε αναστολή λειτουργίας.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού εκφράζει για τον λόγο αυτό τον προβληματισμό του καθώς, και οι ίδιοι οι συνάδελφοι σε διοικητικές θέσεις εκφράζουν την έντονη τους ανησυχία για το αν θα συνεχίσουν να έχουν τη δουλειά τους το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα σε επιστολή του προς τις πρυτανικές αρχές, ο Σύλλογος Διοικητικούς Προσωπικού «παρόλο που η ένταξη σε καθεστώς αναστολής εξασφαλίζει τα 800 ευρώ (για ενάμιση μήνα), προστατεύει από την απόλυση (αφού σύμφωνα με την ΠΝΠ, ο εργοδότης απαγορεύεται να απολύσει τον εργαζόμενο που εντάσσεται στο συγκεκριμένο μέτρο) και προσφέρει τη δυνατότητα για άλλες διευκολύνσεις (π.χ. μείωση ενοικίου για όσους δεν μένουν σε δικό τους σπίτι), συνάδελφοι εργολαβικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για το αν θα συνεχίσουν να έχουν τη δουλειά τους το επόμενο διάστημα».

Προβληματική κρίνεται, όμως, και η ίδια η διαδικασία καθώς μπορεί η ένταξη σε καθεστώς αναστολής να γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, προφανώς όμως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αν οι πρυτανικές αρχές δεν συναινούσαν, ενώ το προσωπικό αυτό εξακολουθεί να εργάζεται κανονικά και να εκπληρώνονται οικονομικά πλήρως οι όροι της σύμβασης με τους εργολάβους.

Τίθεται επιπλέον το ερώτημα, με δεδομένο ότι η ένταξη σε καθεστώς αναστολής αφορά μέρος των εργολαβικών με ποια κριτήρια θα γίνει η ‘διαλογή’ των συναδέλφων σε αυτούς που θα συνεχίσουν να δουλεύουν, σε αυτούς που θα συνεχίσουν να καλύπτονται από άδειες ειδικού σκοπού ή ευπαθών ομάδων και σε αυτούς που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής;

Η εξέλιξη αυτή θα ανατρέψει και τον προγραμματισμό των τμημάτων της διοίκησης σχετικά με την εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως εργασία. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, οι συνάδελφοι εργολαβικοί που δουλεύουν σε γραφεία, αντιμετωπίζονται (και καλώς γίνεται) ισότιμα με τους συναδέλφους άλλων εργασιακών σχέσεων.

Όλα αυτά όμως δημιουργούν ένα κακό προηγούμενο καθώς, όπως επισημαίνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι, «ο αιφνιδιασμός και η υιοθέτηση πολιτικών όπως αυτή της αναστολής της συμβατικής εργασιακής σχέσης, ακόμα και με πρόσκαιρα χαρακτηριστικά, για εργαζόμενους που συνέχιζαν να εργάζονται, σε ένα αβέβαιο περιβάλλον που δεν γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά που θα λάβει, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να έχουν θετικό πρόσημο και αν μη τι άλλο θα αποτελούν και ένα κακό προηγούμενο για το μέλλον για όλους-όλες μας».

«Ακόμα και από αυτή την πτυχή του προβλήματος που δημιουργείται, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η μόνιμη και σταθερή δουλειά, με κατάργηση των εργολαβιών και ένταξη των εργολαβικών στο μόνιμο προσωπικό του πανεπιστημίου είναι η μόνη δίκαιη, κατάλληλη και ρεαλιστική λύση που θα ωφελήσει και το ίδρυμα αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους» σημειώνουν ακόμη απαιτώντας από τις Πρυτανικές Αρχές να εγγυηθούν ότι μετά τη λήξη αυτής της κρίσης, θα εξασφαλίσουν ότι όλοι οι ‘εργολαβικοί’ συνάδελφοί μας θα είναι πάλι εδώ μαζί μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περί «εθνικής ομοψυχίας». Του Θέμη Αχτσιόγλου

Ένα προαναγγελθέν έγκλημα εις βάρος της συνείδησης των πολιτών της Θεσσαλονίκης