Αναβολή πλειστηριασμών λόγω έλλειψης αστυνομικών

Την αναβολή των πλειστηριασμών στην Αττική -περιφέρειες Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιά- αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Το Δ.Σ. συνεδρίασε αφού είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν όλοι οι προγραμματισμένοι εξαιτίας «των εκτεταμένων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Άλλωστε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, εκτός από τα δρακόντεια μέτρα για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, δεν μπορούσε να υπάρξει αύριο... επαρκής αστυνομική προστασία λόγω και των διαδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Στην ανακοίνωση των συμβολαιογράφων σημειώνεται ότι «τα μέτρα αυτά ενδέχεται να καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη την έγκαιρη πρόσβαση στα Ειρηνοδικεία της περιφέρειας των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς, τόσο των συμβολαιογράφων όσο και των λοιπών νομίμων συμμετεχόντων στη διαδικασία των πλειστηριασμών και ως εκ τούτου να δημιουργήσουν σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών.

»Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι είναι ρητή πλέον η δέσμευση της πολιτείας για την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών και την ασφάλεια των συμβολαιογράφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Θυμίζουμε ότι οι συμβολαιογράφοι είχαν αποφασίσει στις 27 Νοεμβρίου να αναστείλουν την αποχή από τους πλειστηριασμούς, ενώ ακολούθησαν δύο μέρες μετά σοβαρά επεισόδια κατά τα οποία εκτυλίχτηκαν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ δυνάμεων ΜΑΤ και διαδηλωτών κατά των πλειστηριασμών και τα οποία προκάλεσαν βροχή καταγγελιών. 

Προσφυγή στο ΣτΕ για να «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί

Στο μεταξύ χθες συμβολαιογράφος του Λαυρίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Συλλόγου για αναστολή της αποχής, ως αντισυνταγματική και παράνομη.

Με δικηγόρους την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Κωνσταντίνο Ζηκογιάννη, η Ελένη Καραγεωργοπούλου ζήτησε από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νικόλαο Σακελλαρίου, να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» προσωρινά την απόφαση.

Η προσφεύγουσα υποστηρίζει, ότι με αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών επισπεύδει την έναρξη των πλειστηριασμών, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή απειλείται βλάβη των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα των ασθενέστερων, όπως απαιτείται και βλάβη των ίδιων των συμβολαιογράφων.

Κατά την Ελένη Καραγεωργοπούλου, με σκοπιμότητα μεθοδεύτηκε η διεξαγωγή της τελευταίας άκυρης επαναληπτικής έκτακτης γενικής συνέλευσης. Η ακυρότητα ανάγεται στο περιεχόμενο της πρόσκλησης που απέστειλε στα μέλη του Συλλόγου στην οποία δεν περιλάμβανε το θέμα της συνέλευσης, αλλά και το χώρο διεξαγωγής της.

Όπως είναι γνωστό, η έκτακτη γενική συνέλευση στο θέατρο «Ακάδημος» ματαιώθηκε και, κατά τους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας συμβολαιογράφου, στάλθηκε νέα, παράτυπη πρόσκληση, χωρίς να αναφέρει το θέμα της επαναληπτικής συνέλευσης. Ακόμη, ως χώρος διεξαγωγής της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης επιλέχθηκαν τα γραφεία του Συλλόγου επί της οδού Γενναδίου 4 στο κέντρο των Αθηνών.

Η συμβολαιογράφος αναφέρει ότι στα γραφεία του Συλλόγου, δεν ήταν εφικτό να προσέλθει ο ανάλογος αριθμός εκείνος των συμβολαιογράφων που ήταν στην προηγούμενη συνέλευση όταν λήφθηκε η απόφαση για την αποχή από τους πλειστηριασμούς έως 31 Δεκεμβρίου.

Η κ. Καραγεωργοπούλου, συνοδευόμενη από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι αίτηση-δήλωση-διαμαρτυρία στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, με την οποία χαρακτηρίζει άκυρη την τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση, ζητεί να τις δοθούν τα αποδεικτικά προσκλήσεων στην συνέλευση, ο κατάλογος των συμμετεχόντων, η βιντεοσκόπηση.

Τέλος, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον κ. Σακελλαρίου, για να τον ενημερώσει επί του θέματος των πλειστηριασμών.

Πηγή: efsyn.gr