Αναβλήθηκε το ΔΣ της ΕΥΑΘ μετά από παρέμβαση των εργαζομένων

Για τις 21 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας 'Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), αφού τη διαδικασία διέκοψαν το πρωί οι εργαζόμενοι, καταλαμβάνοντας την αίθουσα όπου θα διεξαγόταν και φωνάζοντας συνθήματα, όπως "δώστε τα λεφτά σε υποδομές και όχι σε μετόχους και πολυεθνικές".

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν η εκλογών νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων και η εκλογή μελών της Επιτροπής Ελέγχου, ενώ πέραν της διοίκησης της ΕΥΑΘ στον χώρο ήταν παρόντες εκπρόσωποι του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και της Suez.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Ρργαζομένων της ΕΥΑΘ ΑΕ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι, που πραγματοποιούν στάση εργασίας μέχρι τη 1 το μεσημέρι σήμερα, διέκοψαν τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, ζητώντας μεταξύ άλλων να μην προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση σε εργολάβο -για πέντε χρόνια και έναντι 12 εκατ. ευρώ- του διυλιστηρίου νερού στον Αλιάκμονα. "Πριν από έναν χρόνο η εταιρεία προσέλαβε και εκπαίδευσε 150 άτομα", είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο "σταμάτησαν δύο συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, με θέμα να δοθεί το διυλιστήριο νερού στον Αλιάκμονα σε εργολάβους".

Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ με δικά τους έξοδα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας την έξοδο της εταιρείας από το Υπερταμείο και επισήμανε "όπως αποδεικνύεται, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η διοίκηση της εταιρείας το επιθυμούν, γιατί στην περίπτωση της ΕΥΑΘ δεν συνέβη ό,τι με τους αρχαιολογικούς χώρους που εξαιρέθηκαν. Το νερό το αντιμετωπίζουν σαν εμπόρευμα και όχι ως αγαθό πολιτισμού". Μεταξύ άλλων, ο κ. Αρχοντόπουλος σημείωσε ότι ενώ μετά το τέλος των μνημονίων ο κόσμος της εργασίας επιστρέφει στην κανονικότητα, "ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους εργαζομένους της ΕΥΑΘ", αφού όπως επισήμανε συνεχίζουν να πληρώνονται με τις περικοπές και οι αποδοχές τους δεν επανήλθαν στα προβλεπόμενα από τον Ν. 4024/2011.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ