Ανασύνθεση ΟΝΡΑ: Δύναμη στον αγώνα των Αλβανών φοιτητών και φοιτητριών

Ανακοίνωση αλληλεγγύης στους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Αλβανίας που αγωνίζονται κατά της υποβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας εξέδωσε η «Ανασύνθεση – Οργάνωση Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει η ανακοίνωση, «απέναντι στους εθνικιστές που χύνουν το δηλητήριο τους εντός και εκτός συνόρων, εμείς προτάσσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη των αγωνιζόμενων λαών, τη κοινή μας πάλη για αξιοπρεπή μόρφωση, μόνιμη και σταθερή εργασία, ζωή με κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες σε όλα τα Βαλκάνια».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της «Ανασύνθεσης – ΟΝΡΑ»:

«Τις τελευταίες εβδομάδες στην Αλβανία, χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν διαρκώς σε όλες τις μεγάλες πόλεις κατά της υποβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος και των αποκλεισμών που υφίσταται η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων. Στα Τίρανα, στη Κορυτσά, στο Δυρράχιο, στο Ελμπασάν και σε άλλες πόλεις, εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες το πιο μαχητικό φοιτητικό κίνημα των τελευταίων ετών στα Βαλκάνια.

Η αρχική σπίθα για τις διαμαρτυρίες ήταν η αύξηση των διδάκτρων, που φτάνουν στα 2.560 ευρώ ετησίως, και η επιβολή ποινής 500 ευρώ για συμμετοχή στις επαναληπτικές εξετάσεις (!), μέτρο που πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους φοιτητές από φτωχές οικογένειες που, λόγω περιορισμένου χρόνου για μελέτη, δυσκολεύονται να περάσουν όλα τα μαθήματα. Για να αναλογιστούμε το πόσο εξωφρενικά είναι αυτά τα ποσά, σημειώνουμε ότι στην Αλβανία, το κόστος της εκπαίδευσης των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2,3% σε ένα έτος, ενώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα μειώθηκε κατά 3%, μόλις στα 400 ευρώ.

Παρόλο που αυτά τα αρχικά μέτρα ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση δύο ημέρες μετά τις πρώτες διαδηλώσεις, οι αντιστάσεις των φοιτητών δεν μειώθηκαν. Αντίθετα ξεπέρασαν τα αρχικά αιτήματα και πλέον στοχεύουν στις γενικά κακές συνθήκες των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ στις κινητοποιήσεις εισήλθαν δυναμικά και οι Αλβανοί μαθητές, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες και στα δημόσια σχολεία. Πλέον το αλβανικό φοιτητικό κίνημα αγωνίζεται για τη μείωση των διδάκτρων, τη βελτίωση των συνθηκών διαμονής στις εστίες, όπου σε ένα μικρό δωμάτιο στριμώχνονται μέχρι και οκτώ φοιτητές, καλύτερη αντιπροσώπευση στα ΔΣ των πανεπιστημίων, δωρεάν συγγράμματα και συνολική αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Οι αγώνες της αλβανικής νεολαίας φανερώνουν πως τα προβλήματα των φοιτητών/τριών των Βαλκανίων είναι κοινά: υποχρηματοδότηση, επιβολή διδάκτρων, άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις εστίες, σκληροί ταξικοί φραγμοί στα πανεπιστήμια, πέταγμα φοιτητών εκτός των αποφάσεων των πανεπιστημίων. Πρόκειται για κάτι που έχουμε ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν, στις μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν τα περασμένα χρόνια και στην Ελλάδα, όπου δώσαμε -και συνεχίζουμε να δίνουμε- αγώνες μαζί με πολλούς Αλβανούς φοιτητές και φοιτήτριες που ζουν στην Ελλάδα.

Στηρίζουμε ολόψυχα τους κοινούς αγώνες ενάντια στα κοινά προβλήματα της νέας γενιάς σε όλες τις βαλκανικές χώρες, ενάντια σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα για λίγους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ευρύτερο οικονομικό σύστημα που υπηρετούν οι βαλκανικές κυβερνήσεις. Πιστεύουμε πως αυτοί οι κοινοί αγώνες είναι το δυνατότερο όπλο που έχουμε ενάντια στο μίσος των εθνικιστών, μίσος το οποίο πρόσφατα κόστισε τη ζωή ενός Αλβανού συμπολίτη μας, εργάτη γης στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, που δολοφονήθηκε από ναζιστή, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Απέναντι στους εθνικιστές που χύνουν το δηλητήριο τους εντός και εκτός συνόρων, εμείς προτάσσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη των αγωνιζόμενων λαών, τη κοινή μας πάλη για αξιοπρεπή μόρφωση, μόνιμη και σταθερή εργασία, ζωή με κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες σε όλα τα Βαλκάνια. Χαιρετίζουμε τον αγώνα των φοιτητών και φοιτητριών στην Αλβανία. Πιστεύουμε ότι θα βγουν νικητές!

Ο αγώνας σας και δικός μας αγώνας!

Η νίκη σας και δική μας νίκη!

Ανασύνθεση – Οργάνωση Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς».