Αναμένεται απαγγελία νέων κατηγοριών στην έρευνα διαφθοράς της FIFA

Οι αμερικανικές αρχές έχουν επεκτείνει τις έρευνές τους γύρω από τη διαφθορά στους κόλπους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και αναμένουν ότι θα απαγγείλουν επιπρόσθετες κατηγορίες, όπως δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς. Στο πλαίσιο ξεχωριστής ελβετικής έρευνας, ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας, Μιχαέλ Λαμπέρ, δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας έχουν κατασχέσει ακίνητα και διαμερίσματα στις ελβετικές Άλπεις σε σχέση με την έρευνα για τη FIFA. 

Οι εξελίξεις αυτές είναι οι νεώτερες στην χειρότερη κρίση της 111χρονης ιστορίας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, η οποία ξέσπασε με τη σύλληψη στη Ζυρίχη τον Μάιο επτά υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA που κατηγορούνται για διαφθορά.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, ξεχωριστά και εκτός από το κατηγορητήριο που εκκρεμεί, η έρευνά μας παραμένει ενεργή και συνεχίζεται και στην πραγματικότητα έχει διευρυνθεί από το Μάιο» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η κα. Λιντς, η οποία καθόταν πλάι στον Λάουμπερ, και συνέχισε: 

«Με βάση αυτή τη συνεργασία (σ.σ. με τις ελβετικές αρχές) και νέα στοιχεία, αναμένουμε την απαγγελία επιπρόσθετων κατηγοριών εναντίον ατόμων και οντοτήτων». Από την πλευρά του, ο Λαμπέρ τόνισε ότι η ελβετική έρευνα δεν έχει φτάσει ακόμη στο μέσο της.

Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον 14 υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA, ενώ οι ελβετικές αρχές έχουν αρχίσει έρευνα για το αν η διαφθορά επηρέασε τις (επιτυχείς) υποψηφιότητες της Ρωσίας και του Κατάρ για τη διοργάνωση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2018 και το 2022, αντίστοιχα.

Ο (απερχόμενος) πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, δεν έχει κατηγορηθεί από τις ελβετικές ή τις αμερικανικές αρχές για ατασθαλίες, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι το FBI εξετάζει τη διοίκησή του στον οργανισμό.

Στο μεταξύ, η κα. Λιντς δήλωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές αρχές είναι αισιόδοξες ότι όλα τα άτομα, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στο πλαίσιο της έρευνάς τους για διαφθορά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, θα εκδοθούν στις ΗΠΑ. 

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε στις ΗΠΑ όλους αυτούς, στους οποίους απαγγείλαμε κατηγορίες το Μάιο» τόνισε χαρακτηριστικά στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και υπογράμμισε ότι, μέχρι στιγμής, μόνο οι τρεις από αυτούς έχουν εμφανιστεί σε αμερικανικά δικαστήρια.

Πηγή: in.gr