in ,

Αδιαφορία και κυβερνητική αναλγησία βάζουν λουκέτο στα εξωτερικά ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ Λέσβου, Χίου και Σάμου

Αδιαφορία και κυβερνητική αναλγησία βάζουν λουκέτο στα εξωτερικά ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ Λέσβου, Χίου και Σάμου

Χωρίς εξωτερικά ιατρεία μένουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, καθώς τα εξεταστήρια ιχνηλάτησης για πιθανά κρούσματα κορονοϊού σε πρόσφυγες και μετανάστες που λειτουργούσαν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, βάζουν πλέον λουκέτο εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης και της αδιαφορίας των αρμόδιων υπουργείων και της κυβέρνησης.

Το θέμα αναδεικνύει σε ρεπορτάζ του το τοπικό «Στο Νησί» της Λέσβου, όπου τονίζεται πως αιτίες του λουκέτου είναι η έλλειψη χρηματοδότησης και η αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων, που αφήνουν τις δομές προσφύγων και μεταναστών χωρίς τα σημαντικά εξεταστήρια ιχνηλάτησης για πιθανά κρούσματα.

Όπως τονίζεται, τόσο τα ιατρεία της Μόρια, όσο και τα αντίστοιχα της ΒΙΑΛ της Χίου και της Σάμου, λειτουργούσαν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη να απαντά πως το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε περί τις 173.000 ευρώ για σκοπούς απολύμανσης της Περιφέρειας, τα οποία, «αντί να σπαταλήσουμε τα χρήματα για γάντια και αντισηπτικά μόνο, τα διαθέσαμε για να στελεχωθούν ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ, ώστε να οχυρωθούν καλύτερα οι νησιώτες».

«Η περίπτωση της Λέσβου, όπου οι αιτούντες άσυλο είναι περισσότεροι από κάθε άλλο νησί, είναι χαρακτηριστική. Μετά το άνοιγμα του ιατρείου έξω από το ΚΥΤ Μόριας, ενεργοποιήθηκαν και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, λειτουργώντας χώρους καραντίνας, αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημιούργησε ακόμη έναν χώρο. Θυμίζουμε ότι το είχε εγκαινιάσει ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ο οποίος είχε αναρτήσει και φωτογραφία από το ιατρείο της Περιφέρειας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.

Ακόμα, σημειώνεται πως τα χρήματα για τα ιατρεία εξαντλήθηκαν και τα λουκέτα μπήκαν στα τέλη Μαϊου, με εξαίρεση αυτό της ΒΙΑΛ στη Χίο, το οποίο λειτούργησε εθελοντικά για δέκα ημέρες, καθώς εκεί δεν υπάρχουν γιατροί σε ΜΚΟ. Την ίδια ώρα, στη Μόρια παραμένουν μόλις τρεις γιατροί του ΕΟΔΥ για να εξετάσουν πρόσφυγες και μετανάστες σε καθημερινή βάση, όσοι ήταν και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Μάλιστα, για το ζήτημα προχώρησε σε δήλωση η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, η οποία ζητά την άμεση επαναλειτουργία και πλήρη στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης με μόνιμο προσωπικό, και καλεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και αυτό της Υγείας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μινεάπολις: Διάλυση της τοπικής αστυνομίας αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

Slow News