Το άδειο Mediterranean Cosmos και η ανησυχία για τους εργαζόμενους

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εμπορικών κέντρων και των επιχειρήσεων καφέ/ εστιατορίων, και το Mediterranean Cosmos που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη ήταν παντελώς άδειο.

Στην φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστρια του alterrhess.gr φαίνονται οι άδειοι διάδρομοι παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα είναι ανοιχτά. Σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εν λόγω επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί από το Σάββατο 14 Μαρτίου.

Βέβαια το μεγάλο ζητούμενο είναι πως ακριβώς θα διαχειριστούν την απόφαση αυτή οι εργοδότες των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, «σε πολλά εμπορικά καταστήματα, και στα εμπορικά κέντρα, ήδη έχει ξεκινήσει η πίεση προς τους εργαζόμενους πως λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας θα δοθούν αναγκαστικές κανονικές άδειες, θα μειωθούν ώρες εργασίας, ώστε οι εργοδότες να μετακυλήσουν την όποια μείωση του τζίρου τους στην πλάτη των εργαζομένων τους».

Παράλληλα η Ένωση εκφράζει την ανησυχία της για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές. Όπως τονίζει στην ανακοίνωση της, «Στις αποθήκες των Super Market, εδώ και μέρες ακυρώνονται ρεπό, οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί με βάρδιες 12 και 13 ωρών για να καλυφθούν οι ανάγκες για ανατροφοδότηση των καταστημάτων λόγω της αυξημένης κίνησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μέτρα υγιεινής είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα, αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν σε χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, βάζοντας ακόμα και από την τσέπη τους για αλκοολούχα αντισηπτικά».