8 Μάρτη: Πορεία στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην πατριαρχία και τον καπιταλισμό

Σε πορεία για την γυναικεία χειραφέτηση καλούν συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις της πόλης στις 8 Μάρτη, Διεθνή μέρα της Γυναίκας. Οι συλλογικότητες της πόλης καλούν σε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στις 18:30 ενάντια στην καταπίεση της πατριαρχίας, τον έμφυλο διαχωρισμό, τον σεξισμό, χαρακτηρίζοντας την μέρα αυτή ως μέρα αντίστασης και αγώνα.

Το πρωί της 8ης Μάρτη θα πραγματοποιηθεί, επίσης, εργατική συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στις 11:30 στην οποία καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις στο χώρο του επισιτισμού και του εμπορίου.

Η «Πρωτοβουλία ενάντια στην Πατριαρχία» υπενθυμίζει στο κάλεσμά της ότι η 8η Μάρτη καθιερώθηκε ως «Διεθνής ημέρα της Γυναίκας» το 1910. «Οι εκδοχές σε σχέση με τις καταβολές της χάνονται μέσα στο πέρας των χρόνων, ωστόσο η έμπνευση αντλείται από τους αγώνες που έδωσαν εργάτριες, μετανάστριες στην πλειοψηφία τους, εργοστασίων και βιομηχανιών στις Η.Π.Α. στις αρχές του 20ου Οι γυναίκες αυτές οργανώθηκαν και αγωνίστηκαν ενάντια στα εργασιακά κάτεργα της εποχής τους και συγκρούστηκαν όχι μόνο με τα αφεντικά και τις δυνάμεις καταστολής, αλλά και με τους ίδιους τους ρόλους που τους είχαν επιβληθεί ως γυναίκες» σημειώνει μεταξύ άλλων η οργάνωση τονίζοντας πως η έκπτωση της 8ης Μάρτη, από ημέρα αντίστασης και αγώνα, σε «γιορτή της γυναίκας» αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια της κυριαρχίας να αποχαρακτηρίσει και να αφομοιώσει τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση, μετατρέποντας τη σε μία μέρα επιβεβαίωσης και αναπαραγωγής των επιβεβλημένων έμφυλων ρόλων.

«Ο αγώνας των γυναικών για την απελευθέρωσή τους από τα δεσμά της πατριαρχίας είναι αναπόσπαστο κοµµάτι του αγώνα για το γκρέμισμα της κρατικής και καπιταλιστικής επιβολής. Ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με όλες τις καταπιεσμένες και τους καταπιεσμένους, με τους εργάτες και τους άνεργους, τις μετανάστριες, τους φοιτητές και τις μαθήτριες και με όλους όσοι αγωνίζονται σε κάθε γωνιά της γης για να οικοδομήσουμε από κοινού έναν κόσμο που θα χωράει πολλούς κόσμους μέσα του, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας» τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Κάλεσμα για την πορεία έχουν απευθύνει για τις 8 Μάρτιου «ο Χώρος Αλληλεγγύης Γυναικών» χαρακτηρίζοντας την Διεθνή Μέρα για τη Γυναίκα αφετηρία για μαζικούς μαχητικούς αγώνες ενάντια σε ανεργία, απολύσεις, μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, άνισες αμοιβές, έμφυλη καταπίεση, διαχωρισμό, βία και σεξισμό.

Με σύνθημα «Καμία ανοχή στην έμφυλη καταπίεση -αγώνας για τη γυναίκεια χειραφέτηση» καλεί στο ίδιο μέρος ο Ελεύθερος Κοινωνικός χώρος -Σχολείο.

«Στηρίζουμε την απεργία και τις κινητοποιήσεις που έχουν οργανωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Απαιτούμε την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων που διεκδικούν οι εργαζόμενες, για ισότητα αμοιβών, προσλήψεων, θεσμών αποτελεσματικής στήριξης των εργαζόμενων μητέρων. Απαιτούμε την ανάπτυξη οργανωμένης πολιτικής για την εξάλειψη όλων των μορφών έμφυλης βίας και τη λειτουργία επαρκών δομών στήριξης για τις γυναίκες που έχουν την έχουν υποστεί. Απαιτούμε η Δικαιοσύνη να αποτινάξει κάθε κατάλοιπο πατριαρχικής ιδεολογίας στις δίκες εργαζομένων γυναικών ή στις δίκες υποθέσεων έμφυλης βία. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τις προσφύγισσες- μετανάστριες. Απαιτούμε να τιμωρείται παραδειγματικά η πατριαρχική βία κατά των γυναικών, των κοριτσιών, αγοριών και των ΛΟΑΤΚΙ υποκειμενικοτήτων καθώς και η εμπορία ανθρώπων» αναφέρει στο κάλεσμά της η Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά.