24ωρη απεργία στο ΔΟΛ

Κατά των μαζικών απολύσεων

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας, από τις 09.00 π.μ. της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου έως τις 09.00 π.μ. της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου, όλων των εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών τύπου) στις εφημερίδες «Τα Νέα», «Το Βήμα της Κυριακής» και τις ιστοσελίδες «nea.gr», «vima.gr» και «in.gr», αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των Ε.Σ.Η.Ε.Α., Ε.Σ.Π.Η.Τ., Ε.Π.Η.Ε.Α. και Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α., "αντιμέτωπα με τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΔΟΛ, όπου περίπου 30 συνάδελφοί μας ως αυτή τη στιγμή «καρατομήθηκαν» εντελώς ξαφνικά και αναίτια"

Όπως προστίθεται στην σχετική ανακοίνωση:

"Η εργοδοσία με καταφανή σκληρότητα προχώρησε σε μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων, που για χρόνια έδωσαν την ψυχή τους στην εργασία τους και σημειωτέον μέχρι σήμερα έχουν υποστεί επαναλαμβανόμενες μειώσεις των αποδοχών τους, στο βωμό της διασφάλισης των θέσεων εργασίας τους. Παρά, όμως, τις δεσμεύσεις της περί του αντιθέτου, η εργοδοσία έδειξε το ανάλγητο πρόσωπό της δείχνοντας την πόρτα της εξόδου σε δεκάδες δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους.

Η επίθεση αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας σταθερά απαράδεκτης πολιτικής της Διεύθυνσης του Οργανισμού τα τελευταία τρία χρόνια. Αναφέρουμε για παράδειγμα την απόλυση δεκάδων διοικητικών υπαλλήλων το Σεπτέμβριο του 2010 και το επαπειλούμενο lock out που ακολούθησε, προκειμένου να εξαναγκαστούν οι δημοσιογράφοι να καταδικάσουν την απεργία της ΕΣΗΕΑ. Το απροειδοποίητο κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης του «Βήματος», που ακολουθήθηκε από δεκάδες απολύσεις δημοσιογράφων, οι οποίες τελικά πραγματοποιήθηκαν, παρά την αρχική προσχηματική ανάκλησή τους. Την εκβιαστική επιβολή ατομικών συμβάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων. Τις απειλές και συχνά τους τραμπουκισμούς κατά συνδικαλιστικών εκπροσώπων, με αποκορύφωμα την απόλυση της συναδέλφου Γιάννας Σακελλαρίου. Τη σταδιακή απομάκρυνση όλων των συναδέλφων που υπερασπίζονταν τα σωματεία τους και τη συλλογική τους σύμβαση και δραστηριοποιούνταν στις γενικές συνελεύσεις. Τη διαρκή επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, που ανάγκασε αρκετούς συναδέλφους, παρά τα προφανή οικονομικά τους προβλήματα, να ζητούν οι ίδιοι την απόλυσή τους γιατί δεν άντεχαν άλλο. Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ.

Σημειώνουμε ιδιαίτερα την απόλυση πολλών συναδέλφων που εργάζονταν στο in . gr σε συνθήκες πολύ χειρότερες απ’ ό,τι οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους στον ΔΟΛ, παρότι αποτελούσαν, όπως τους διαβεβαίωνε η Διεύθυνση, το «μέλλον» του Οργανισμού. Οι συνάδελφοί μας στις ιστοσελίδες του ΔΟΛ οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι θα έχουν την πλήρη στήριξη και κάλυψη των σωματείων μας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια απαιτούν την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων συναδέλφων , τ ην επαναφορά της εργασιακής ειρήνης και τ ον σεβασμό της αξιοπρέπειας των συναδέλφων και της επαγγελματικής τους υπόστασης Καλούν δε τους συναδέλφους σε συνέλευση αύριο Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 12.00 μ. στα Γραφεία της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20".