21ο Φεστιβάλ ΓκΛΑΤ Ταινιών Θεσσαλονίκης, 25-28 Σεπτεμβρίου

Η «Σύμπραξη για το Κοινωνικό φύλο» διοργανώνει για 21η συνεχή χρονιά το διαγωνιστικό «Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών» (γκέι, λεσβιακό, αμφιφυλοφιλικό, τρανς), το οποίο διεξάγεται για τέσσερις ημέρες,  στις 25 ως 28 Σεπτεμβρίου 2019, στην Αποθήκη 1, Αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

35 ταινίες από την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους θα προβάλλονται σε τρεις προβολές καθημερινά: 5:30 ή 6:00μμ, 7:30μμ και 9:15μμ.

Παρουσιάζονται και αναλύονται οι διαπροσωπικές σχέσεις των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, διεμφυλικών και μεσοφυλικών γυναικών και ανδρών. Επίσης αναδεικνύονται οι κοινωνικές σχέσεις τους στο κοινωνικό τους περιβάλλον και παρέχονται πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν στις διάφορες χώρες. Ένα σημαντικό ποσοστό των ταινιών αναφέρεται στη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων, συγκατοίκων μας, στη χώρα μας και σε άλλα κράτη.

Προβλέπονται έξι συζητήσεις με σκηνοθέτες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Ρωσία, μετά την προβολή των ταινιών τους, καθώς και συζήτηση με Αφρικανές πρόσφυγες που θα αφηγηθούν τη ζωή και τα οράματά τους.

Το φεστιβάλ αφορά σε θεατές όλων των ηλικιών, των κοινωνικών φύλων και ερωτικών έλξεων, πρόσφυγες και μετανάστες, γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες στα σύγχρονα κοινωνικά θέματα.

Οι 5 από τις 12 προβολές έχουν ελεύθερη είσοδο (βλέπε το Πρόγραμμα), το εισιτήριο για τις υπόλοιπες είναι 5 ευρώ ανά προβολή και 8 ευρώ το ημερήσιο.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την εθελοντική μη κερδοσκοπική εταιρία «Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο», με τη στήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης, της Βασιλικής Σουηδικής Πρεσβείας στην Αθήνα, αναμένεται δε η στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο παρείχε την Αιγίδα του.