#21ΦΝΘ Μake the Economy Scream

Το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου (This is Not a Coup), πιο επίκαιρο από ποτέ, μας ταξιδεύει στην μακρινή, σοσιαλιστική Βενεζουέλα μέσα από ένα εντυπωσιακό οδοιπορικό στο μεγαλύτερο θύμα προπαγάνδας του 21ου αιώνα. Τη στιγμή που ο Γκουαϊδό αυτο-ανακηρύσσεται Πρόεδρος της χώρας με τη στήριξη του Δυτικού Κόσμου κι η απειλή εμφυλίου ελλοχεύει στον δρόμο προς την απόλυτη εξαθλίωση.  

Γράφει ο Μίλτος Τόσκας

Από την πρωτεύουσα, το Καράκας μέχρι τις παραγκουπόλεις στα σύνορα με την Κολομβία και παράλληλα σε όλες τις γωνιές του κόσμου, όπου μπορεί να προκύψει κάποιο χρήσιμο στοιχείο στον δρόμο για την αλήθεια. Δεδομένα η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επικρατεί ολοκληρωτικός όλεθρος όπως παρουσιάζεται.

Σπουδαίοι κοινωνιολόγοι-ανθρωπολόγοι, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι έχουν καταπιαστεί με τα εγκλήματα των ισχυρών κατά της ανθρωπότητας. Μέσα σε 80΄γίνεται ένας κύκλος υπενθύμισης για αρκετούς κι ενημέρωσης για τους περισσότερους, που αγνοούν την πραγματική διάσταση των πραγμάτων κι αφήνονται σε αυτό που επικρατεί άκριτα. Υπάρχει άραγε χαρτί υγείας στο Καράκας;

Όλα αυτά την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν ακόμα ένα έμμεσο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Μαντούρο, με φόντο τα κοιτάσματα πετρελαίου μίας ακόμα χώρας της Λατινικής Αμερικής. Σας θυμίζει κάτι; Οικονομικός στραγγαλισμός, εμπάργκο και τελικά κατάρρευση του καθεστώτος. Οι παραπάνω κυρώσεις " σκοτώνουν "τη Βενεζουέλα. Make the economy scream, όπως ακριβώς ο τίτλος, όπως η εντολή του Ρίτσαρντ Νίξον μερικά χρόνια πριν για τη Χιλή.

Μέσα από εξαιρετικές εικόνες και γλαφυρές περιγραφές ( " να μην βρίσκεις βενζίνη εδώ είναι σουρεαλιστικό ") ο σκηνοθέτης, ένας άνθρωπος που ταξίδεψε ολόκληρο τον κόσμο για να παρουσιάσει μία πλήρως εμπεριστατωμένη έρευνα μας δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως κακώς κείμενα υπάρχουν παντού, αλλά δε μιλάμε για μία περιοχή συλλογικής κατάθλιψης, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Ένα ντοκιμαντέρ που πρέπει να δουν όλοι. Μικροί, νέοι, μεγάλοι και να το κρατήσουν ως οδηγό αμφισβήτησης των πάντων που τους σερβίρονται εύκολα για όλη τους τη ζωή. Ένας Έλληνας μαχητής στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ για να λάμψει η πραγματικότητα, που οι λίγοι τη γνωρίζουμε, αλλά η πλατιά μάζα της αγνοεί, δυστυχώς.

Μη τη χάσετε ...