1η Γιορτή Αποανάπτυξης στο Πάρκο Τσέπης την 1η Ιουνίου

Η 1η Γιορτή Αποανάπτυξης διοργανώνεται στο Πάρκο Τσέπης στη Θεσσαλονίκη την 1η Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα δράσης για την αποανάπτυξη.

Οι συλλογικότητες που το διοργανώνουν στοχεύουν σε έναν περισσότερο προσεγμένο τρόπο συλλογικής ζωής με μεγαλύτερα επίπεδα αυτοπροσδιορισμού ενώ παράλληλα αναφέρουν ότι τα έσοδα από τη γιορτή αυτή προορίζονται για τις κατασκευές στο Πάρκο Τσέπης και τη διοργάνωση του 6ου Δείπνου της Άνοιξης την 21η Ιουνίου.

Το κάλεσμα της 1ης Γιορτής Αποανάπτυξης

«Η 1η Ιουνίου αποτελεί την παγκόσμια ημέρα δράσης για την αποανάπτυξη. Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν συντονισμένες δράσεις και εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Συλλογικός μας σκοπός είναι να μοιραστούμε εναλλακτικούς τρόπους και ιδέες που οδηγούν παραπέρα από μια κοινωνία βασισμένη στην οικονομική ανάπτυξη.

Με αφορμή το διεθνές κάλεσμα για τοπική δράση λοιπόν η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, η ΚονS2επτ, οι Περιβολάρηδες της Θεσσαλονίκης, η Βιο.Με., το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το Bίος Coop και ο Φάρος του Κόσμου, σας καλούν στη 1η Γιορτή Αποανάπτυξης που θα γίνει στο Πάρκο Τσέπης, το Σάββατο 1η Ιουνίου από τις 12:00 μέχρι τις 22:30.

Γιατί η πράξη εφαρμόζει τη θεωρία και η θεωρία δίνει νόημα στην πράξη, μέσα από την Γιορτή επιθυμούμε να επαναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο τη θεματική της αποανάπτυξης εντός ενός συμβιωτικού και καθημερινού αστικού πλαισίου. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα:

Mια καλή ζωή για όλες και όλους είναι εφικτή!

Μια καλή ζωή απαιτεί έναν καινούργιο τρόπο συνεργασίας και μια νέα μορφή κοινωνίας που στοχεύει στο ευ ζην όλων των ανθρώπων και των υπολοίπων όντων, και προστατεύουν την οικολογική βάση της ζωής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο κάνοντας θεμελιώδεις αλλαγές στον τρέχοντα τρόπο που ζούμε, παράγουμε και καταναλώνουμε αλλά και με μια ολοκληρωμένη πολιτιστική αλλαγή από-τα-κάτω. Για μας οι αξίες μιας τέτοιου είδους κοινωνίας συμπεριλαμβάνουν ενσυνείδηση, επιβράδυνση, διαμοιρασμό, αλληλεγγύη και συνεργασία με σκοπό να γίνει εφικτή μια αυτοκαθοριζόμενη ζωή με αξιοπρέπεια για όλους. Για αυτό τον λόγο, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με σκοπό να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη, στοχεύοντας σε έναν περισσότερο προσεγμένο τρόπο συλλογικής ζωής με μεγαλύτερα επίπεδα αυτοπροσδιορισμού. “Το απαιτούμενο είναι μια νέα φαντασιακή δημιουργία που η σημασία της δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτε ανάλογο στο παρελθόν, μια δημιουργία που θα έβαζε στο κέντρο της ζωής του ανθρώπου σημασίες άλλες από την αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης που θα έθετε στόχους διαφορετικούς, για τους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πουν πως αξίζουν τον κόπο” (Κ.Κ.). 

H Γιορτή μας περιλαμβάνει ολοήμερες εκθέσεις φωτογραφιών, εργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβολές, συλλογική κουζίνα και μουσική. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θα λειτουργεί μπαρ οικονομικής ενίσχυσης. Τα έσοδα προορίζονται για τις κατασκευές στο Πάρκο Τσέπης και τη διοργάνωση του 6ου Δείπνου της Άνοιξης την 21η Ιουνίου».

Το Πρόγραμμα της Γιορτής

12:00 ~ 15:00: Παιχνίδια του Κόσμου [από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας]

15:00 ~ 17:00: Συλλογικό Πικ Νικ [φέρνουμε πιάτα και ποτήρια και μοιραζόμαστε το φαγητό μας]

17:00 ~ 19:00: Παιχνίδια του Κόσμου [από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας]

17:00 ~ 19:00: Εργαστήρι με Loose Parts για Παιδιά [από την Πρωτοβουλία Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου] [φέρνουμε ανακυκλώσιμα υλικά και οτιδήποτε κάνει μουσική από το σπίτι]                   

19:00 ~ 20:00: Εργαστήρι Δημιουργίας Φυσικών Καθαριστικών [από την Βιο.Με]

21:00 ~ 22:00: Προβολή Ντοκιμαντέρ «Βίος … ο άλλος δρόμος» και συζήτηση με τους συντελεστές [από το Βιος Coop]

Ολοήμερες Εκθέσεις & Εργαστήρια 

13:00 ~ 22:00: Έκθεση Φωτογραφίας [Φάρος του Κόσμου]

12:00 ~ 22:00: Nonsense Literature: Ανηρτημένα Μικρά Πεζά για την Αποανάπτυξη από τη Συλλογή Περιμυθιάσματα [Γιάννης Κουτούδης]
                                                                                            
12:00 ~ 22:00: Ολοήμερο Εργαστήρι: “Τι Σημαίνει Π(χ)ια Αυτή η Αποανάπτυξη για Εμάς;” [από το κονS2επτ]