in

Υποψίες για συγκάλυψη διαρροής ραδιενέργειας στη Ρωσία

Υποψίες για συγκάλυψη διαρροής ραδιενέργειας στη Ρωσία

Με καθυστέρηση δύο μηνών «ομολόγησε» η Μόσχα την ύπαρξη «εξαιρετικά υψηλού» επιπέδου ραδιενεργού ισότοπου σε πολλά μέρη της χώρας, το οποίο ονομάζεται ρουθήνιο 106, την ώρα που η Greenpeace ζητά να γίνει έρευνα και κάνει λόγο για πιθανή συγκάλυψη.

Μέχρι και 1.000 φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα είναι η συγκέντρωση του ρουθήνιου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας που επιβεβαίωσε τα στοιχεία Γάλλων επιστημόνων από τις 9 Νοεμβρίου.

Τότε το Ινστιτούτο Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) ανέφερε την ύπαρξη ραδιενεργού σύννεφου, που έδειχνε ότι είχε συμβεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα σε Ρωσία ή Καζακστάν, όπως μετέδωσε ο Guardian.

«Οι ανιχνευτές ραδιενεργών αερολυμάτων από τους σταθμούς παρακολούθησης Αργκαγιάς και Νοβογκόρνι εντόπισαν ραδιενεργό ρουθήνιο Ru-106 μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου», σημείωσε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Η υψηλότερη συγκέντρωση καταγράφηκε στο Αργκαγιάς, ένα χωριό στην περιοχή Τσελιάμπινσκ στα νότια Ουράλια, στο οποίο ανιχνεύτηκε «εξαιρετικά υψηλή ρύπανση» του Ru-106, υπερβαίνοντας τη φυσιολογική μόλυνσης του περιβάλλοντος 986 φορές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη συνέχεια ρουθήνιο βρέθηκε στο Ταταρστάν και αργότερα νοτιότερα στη Ρωσία, ενώ από τις 29 Σεπτεμβρίου και μετά «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, από την Ιταλία και προς τη βόρεια Ευρώπη». 

Η Greenpeace καταγγέλλει

Η Greenpeace κάλεσε χθες την κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Ροσατόμ να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος και να δώσει τη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της.

Προανήγγειλε δε ότι θα στείλει επιστολή με την οποία θα ζητά από τις εισαγγελικές αρχές να αρχίσουν έρευνα για ενδεχόμενη απόκρυψη ενός πυρηνικού συμβάντος.

Στα μέσα Οκτωβρίου η Ροσατόμ είχε ανακοινώσει ότι «σε δείγματα μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου (…) δεν είχε ανιχνευθεί ρουθήνιο-106, πλην της περιοχής της Αγίας Πετρούπολης».

Υποστήριξε ακόμη τότε ότι η ακτινοβολία γύρω από όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας βρίσκεται μέσα στα κανονικά επίπεδα.

Επίσημα η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση για να απορρίψει ή όχι τα στοιχεία.

Από πού προέκυψε η διαρροή;

Η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία δεν υπέδειξε κάποια συγκεκριμένη πηγή ρύπανσης, αλλά το Αργκαγιάς απέχει μόνο 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό του Μαγιάκ.

Εκεί το 1957 είχε συμβεί μία από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία. Σήμερα επανεξεργάζεται αναλωμένο πυρηνικό καύσιμο.

Πάντως, το Ινστιτούτο IRSN είχε ανακοινώσει ότι πηγή της ρύπανσης ήταν πιθανώς ένα ατύχημα κάπου μεταξύ του ποταμού Βόλγα και των Ουράλιων.

Ωστόσο, το IRSN σημείωσε επίσης ότι οι συγκεντρώσεις που ανιχνεύτηκαν στις χώρες της Ευρώπης δεν αποτελούσαν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Κι αυτό γιατί το ατυχήμα δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί όχι σε πυρηνικό εργοστάσιο, αφού τότε θα έπρεπε να είχαν εντοπιστεί και άλλα ραδιενεργά στοιχεία.

Αντίθετα, εκτίμησε ότι η πηγή μπορεί να ήταν από εγκατάσταση που συνδέεται με τον κύκλο πυρηνικών καυσίμων ή που παράγει ραδιενεργά υλικά.

Πηγή: efsyn.grThe Guardian

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέα επίθεση εναντίον πρόσφυγα από φασίστες καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα «Τίλντα Σουίντον: ένα ξωτικό στο σινεμά»