in

Ξεκίνησε η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων- Αυξημένοι οι στόχοι των παραγωγών

Ξεκίνησε η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων- Αυξημένοι οι στόχοι των παραγωγών

Ξεκίνησαν την καλλιέργεια οι τευτλοπαραγωγοί μετά και την ανακοίνωση του τιμολογίου της φετινής καλλιεργητικής περιόδου. Οι καλλιεργητές έχουν θέσει ως στόχο – αν έχουν και τον καιρό σύμμαχο- να καλλιεργήσουν περισσότερα ζαχαρότευτλα σε σχέση με πέρυσι εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό το “ευχαριστώ” τους για τις τελευταίες θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν στην ΕΒΖ. Παράλληλα, το κλίμα αισιοδοξίας και ικανοποιήσης που επικρατεί στους κόλπους των τευτλοπαραγωγών φαίνεται πως τους έχει κινητοποιήσει ιδιαίτερα και φέτος o αριθμός τους αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι (πάνω από 4.000 από 2.500 που ήταν πέρυσι).

Το νέο τιμολόγιο ανακοινώθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας με τη συμμετοχή της νέας διοίκησης της ΕΒΖ και όλων των φορέων που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, το τιμολόγιο παρέμεινε στα περσινά επίπεδα με την μόνη αλλαγή, ότι οι ζαχαρικοί τίτλοι (δηλ. το ποσοστό της ζάχαρης που έχουν μέσα τα παραδοτέα ζαχαρότευτλα) που είναι κάτω του 12%, θα πληρωθούν φέτος όπως και το 12%. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οι παραγωγοί που λόγω πχ κακών καιρικών συνθηκών –οπότε και έχουμε πτώση του ζαχαρικού τίτλου- παραδώσουν παραγωγή με ζαχαρικό τίτλο κάτω του 12%, θα πληρωθούν όπως το 12%.  Με το «μαξιλάρι» αυτό του 12% ενισχύεται και η ασφάλεια των παραγωγών. Να σημειωθεί πως πέρυσι υπήρχε μία άλλη κλασμάτωση της τιμής και τα κάτω του 12% τεύτλα, πληρωνόντουσαν υποδεέστερα.

Για τον υπολογισμό της πληρωμής των καλλιεργητών, στις τιμές τεύτλων ανά ζαχαρικό τίτλο θα πρέπει να προστεθεί επίσης το δικαίωμα νωπού πολτού και η συμμετοχή της ΕΒΖ στις δαπάνες συγκομιδής και παράδοσης τεύτλων. Συγκεκριμένα, μέσα από τη διαδικασία της κατεργασίας των ζαχαρότευτλων που πουλάει ο παραγωγός εκτός από τη ζάχαρη, βγαίνουν και κάποια υποπροϊόντα, που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή. Ο παραγωγός έχει δικαίωμα επ’ αυτής της παραγόμενης ζωοτροφής, και το δικαίωμα αυτό λέγεται νωπού πολτού και προσδιορίζεται στο 1,47 €/τόνος.

Eπίσης η ΕΒΖ συμμετέχει στα έξοδα του παραγωγού για τη συγκομιδή και την παράδοση τεύτλων με ένα κόμιστρο ανά χιλιόμετρο. Δηλαδή η εταιρία πληρώνει ένα ποσό ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση από όπου έρχονται τα τεύτλα.

Από εκεί και πέρα, οι τευτλοπαραγωγοί έχουν σχεδόν αποπληρωθεί για την παραγωγή που παρέδωσαν πέρυσι– υπολείπεται ένα 5% (περίπου 500.000) το οποίο πρόκειται να δοθεί την προσεχή εβδομάδα. Σημειώνεται πως η αποπληρωμή των παραγωγών, που υπήρξε ένα από τα βασικά τους αιτήματα, προέρχεται από το δάνειο ύψους 8,5 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η Τράπεζα Πειραιώς προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης της εταιρίας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποζημιωθούν οι τευτλοκαλλιεργητές για την ποσότητα των τεύτλων που έμειναν ασυγκόμιστα στα χωράφια λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων πέρυσι. Υπολογίζεται πως το ποσό αυτό είναι περίπου 400.000-500.000 καθαρά για τους παραγωγούς.

Στους κόλπους των παραγωγών επικρατεί ικανοποίηση για τελευταίες εξελίξεις και αισιοδοξία για το μέλλον. Μιλώντας στο alterthess.gr ο Παύλος Μπογιαννίδης Πρόεδρος των Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας έκανε λόγο για «έμπρακτη πολιτική βούληση» της νέας κυβέρνησης να επιλύσει ζητήματα που αφορούν τόσο τους τευτλοπαραγωγούς όσο και την ΕΒΖ συνολικά. Ο ίδιος άφησε αιχμές κατά της απελθούσας κυβέρνησης και επισήμανε την ανάγκη να δρομολογηθούν κι άλλες κινήσεις προκειμένου να ανατραπεί η χρόνια απαξίωση που βίωσε η ΕΒΖ.

Πιο συγκρατημένος δηλώνει ο Δημήτρης Γιαννακίδης, Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος της ΕΒΖ μιλώντας στο alterthess.gr. Όπως ανέφερε «Έχουμε κάνει όλες τις προσπάθειες και συνεχίζουμε, δεν τελειώνουμε, δεν σταματάμε εδώ». «Το πρώτο βήμα ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ακολουθούν κι άλλα», πρόσθεσε. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΒΖ, ωστόσο υπογράμμισε πως «φάνηκε κάποιο φως». Η συνέχεια θα εξαρτηθεί, όπως συμπλήρωσε, «από την προσπάθεια που θα κάνουμε εμείς και τι αποτέλεσμα αυτή θα έχει».

Να σημειωθεί κλείνοντας πως με απόφαση της κυβέρνησης εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία προβλέπεται η καταβολή 30 εκατ. ευρώ στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα. Μάλιστα η ΠΝΠ κατατέθηκε μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως αυτόνομο σχέδιο νόμου- ο λόγος που επελέγη ο συγκεκριμένος τρόπος, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να συζητηθεί εκτενώς, καθώς αφορά εκατοντάδες εργαζομένους στην ΕΒΖ.

Η κατεπείγουσα αυτή ρύθμιση της κυβέρνησης αφορά τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ αλλά και ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το ποσό αυτό δίνεται για την κεφαλαιακή ενίσχυση της επιχείρησης και την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας προκειμένου να παρασχεθεί η στήριξη στους τευτλοπαραγωγούς κατά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, να ολοκληρωθεί η τευτλοκαλλιέργεια και τευτλοπαραγωγή και να διασφαλισθούν η συνέχεια της λειτουργίας και η βιωσιμότητα της εν λόγω επιχείρησης.

Βαγγέλης Αποστόλου: Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των τευτλοπαραγωγών και των εργαζομένων της ΕΒΖ

Δείτε παρακάτω την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σερρών του Ποταμιού, Αλέξανδρου Χατζηδημητρίου σχετικά με την καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων και την ΕΒΖ.

Ευγενία Χατζηγεωργίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η πρόσφυγας που ήθελε μόνο να μιλήσει. Της Χριστίνας Πάντζου

«Η περιέργεια σκότωσε τον Ευριπίδη» στο θέατρο Φαργκάνη