Ξαναχτύπησαν οι δολοφόνοι της μνήμης

Οσο συνεχίζεται η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, δεν παύουν εκείνοι που αισθάνονται «σπορά των ηττημένων του 1945» να μας θυμίζουν με νέες ασχήμιες την παρουσία τους. Μπορεί αυτή τη φορά να μην υπέγραψαν την πράξη τους, αλλά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιος κρύβεται πίσω από τον βανδαλισμό στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος της Αθήνας.

Γράφει ο Δημήτρης Ψαρράς για την Εφημερίδα των Συντακτών 

Θεσσαλονίκη: Η αναμνηστική πλάκα για το Ολοκαύτωμα υπέστη επίθεση με αξίνα

Θεσσαλονίκη: Η αναμνηστική πλάκα για το Ολοκαύτωμα υπέστη επίθεση με αξίνα | 

Οι «άγνωστοι» ναζιστές την Παρασκευή το βράδυ αφαίρεσαν από το Μνημείο τις δύο από τις τρεις μεταλλικές πλάκες με την επιγραφή του. Το κείμενο της επιγραφής γράφτηκε ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό από τον νομπελίστα και όμηρο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, Ελί Βιζέλ, και απευθύνεται στον περαστικό: «Στάσου για λίγο, κλείσε τα μάτια σου και θυμήσου… Μόνο θυμήσου. Γιατί με τη μνήμη μας τιμούμε τον θάνατό τους και τους σώζουμε από το να πεθάνουν πάλι – στη λήθη».

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Μίνος Μωυσής καταδίκασε απερίφραστα τον βανδαλισμό και πρόσθεσε: «Το Μνημείο είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, θέλει τους επισκέπτες του να κυκλοφορούν ανάμεσα στους μαρμάρινους όγκους του, να στέκονται, να συνομιλούν με την Ιστορία, να τιμούν τα θύματα και να τους προκαλεί να θυμούνται. Και έτσι θα παραμείνει, όσες επιθέσεις κι αν δεχτεί. Γιατί μόνον έτσι υπηρετεί την αποστολή του».

Για την αποκατάσταση

Από τη δική του πλευρά ο Δήμος Αθηναίων καταδίκασε το περιστατικό αυτό ως «πράξη μισαλλοδοξίας και ιστορικής άγνοιας» και δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ζημιών στο Μνημείο, τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι και θα παραμείνει μια πόλη που σέβεται την ελευθερία και την Ιστορία. Το Μνημείο, έργο της γλύπτριας Ντιάνας Μαγκανιά, τοποθετήθηκε στη συμβολή των οδών Ερμού και Μελιδώνη το 2010.

Πριν από λίγο καιρό παρόμοια επίθεση είχε δεχτεί επιγραφή (λίθος μνήμης – Stolperstein) σε λιθόστρωτο της Θεσσαλονίκης, που έγραφε: «01.1943-08.1943. Σε αυτό τον τόπο οργανώνεται η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης από το Ειδικό Τμήμα της Ασφάλειας Εβραϊκών Ζητημάτων Θεσσαλονίκης-Αιγαίου, Αντολφ Αϊχμαν και Αλόις Μπρούνερ».