Βουλευτής AKP στην Τουρκία: Οι ακαδημαϊκοί που υπέγραψαν την δήλωση για την ειρήνη δεν θα άξιζε να ζουν

“Κανένας ακαδημαϊκός, πολιτικός ή δημοσιογράφος που υπέγραψε αυτήν την δήλωση δεν θα άξιζε το δικαίωμα να ζει σε οποιαδήποτε χώρα, το λιγότερο θα έπρεπε να είναι στην φυλακή” δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώνοντος κόμματος AKP στη Τουρκία, Σαχάπ Καβτσίογλου αναφερόμενος στους διωκόμενους ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν την δήλωση για την Ειρήνη, πολλοί από τους οποίους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και άλλοι έχουν φυλακιστεί. 

Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού ως απάντηση στις διαμαρτυρίες του HDP για την κυβερνητική πολιτική ενάντια σε ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους. Μάλιστα ο Καβτσίογλου χαρακτήρισε τα μέλη του HDP προδότες. 

Συγκεκριμένα ο Καβτσίογλου δήλωσε:

“Μιλάτε για ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους. Τι θα έπρεπε να γίνει σε μια χώρα εναντίον ακαδημαϊκών που έγραψαν ότι στην Τουρκία γίνεται στοχευμένη και σχεδιασμένη σφαγή;
Κανένας ακαδημαϊκός που υπέγραψε τη δήλωση αυτή δεν έχει το δικαίωμα να είναι ακαδημαϊκος στην Τουρκία. Αυτά τα άτομα δεν έχουν το δικαίωμα να διδάσκουν σε παιδιά. Είμαι και εγώ ακαδημαϊκός. Πως μπορεί μια τέτοια προδοσία εναντίον του κράτους να γίνει αποδεκτή;  Κανένας ακαδημαϊκός, πολιτικός ή δημοσιογράφος που υπέγραψε αυτήν την δήλωση δεν αξίζει το δικαίωμα να ζει σε οποιαδήποτε χώρα,το λιγότερο θα έπρεπε να είναι στην φυλακή” 

Απαντώντας στις δηλώσεις του Καβτσίογλου ο βουλευτής του HDP Ερτογκρούλ Κιουρτσού, είπε “Πρέπει μάλλον να είμαστε ευγνώμονες που είμαστε ακόμη ζωντανοί” ενώ ένας άλλος βουλευτής τους HDP o Γκάρο Πάιλαν τόνισε: “Δεν πρέπει να διαθέτετε προϋπολογισμό σε αυτό το Υπουργείο που έχει αυτό τον τρόπο σκέψης, το λιγότερο θα έπρεπε να είναι στην φυλακή”.

Πληροφορίες: bianet.org