ΒΙΟΜΕ: Ξεκίνησε η παραγωγή οικοδομικής κόλλας στο εργοστάσιο

Μετά από 4,5 χρόνια λειτουργίας και 6 χρόνια αγώνα το γρανάζι της ΒΙΟΜΕ "ξαναγύρισε" καθώς εκτός από τα οικολογικά καθαριστικά εδώ και κάποιο διάστημα ξεκίνησε η παραγωγή κόλλας για οικοδομική χρήση, το προϊόν δηλαδή που αποτελούσε την βασική παραγωγή του εργοστασίου πριν εγκαταλειφθεί από τον ιδιοκτήτη του. 

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Οι εργαζόμενοι αφού κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά πρώτης ύλης, προέβησαν σε δοκιμαστική λειτουργία και συντήρηση των μηχανημάτων και σήμερα μπορούν εντός 8ωρου να παράγουν 80 τόνους κόλλας. 
 
Σύμφωνα με τον Μάκη Αναγνώστου, εργαζόμενο στην ΒΙΟΜΕ η ποιότητα της παραγόμενης κόλλας είναι υψηλή διανέμεται ήδη σε μάντρες και το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει ενημέρωση των επαγγελματιών έτσι ώστε να αυξηθεί η διανομή της.  Μακροπρόθεσμα με την αύξηση της παραγωγής μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να διπλασιαστεί και ο αριθμός των εργαζομένων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, να δημιουργηθούν δηλαδή νέες θέσεις εργασίας.
 
Για την έναρξη της παραγωγής ο Μ. Αναγνώστου δήλωσε σχετικά: «Βάλαμε μπρος την παλιά παραγωγή, κάτι που αποτελούσε από την πρώτη στιγμή της επαναλειτουργίας με εργατικό έλεγχο, στόχο του εγχειρήματος. Ξεκινάμε με κόλλα, στη συνέχεια θέλουμε να παράγουμε και τον αρμό  και καλούμε τους επαγγελματίες να έρθουν φυσικά χωρίς μεσάζοντες να τα προμηθευτούν και να είναι σίγουροι ότι η δουλειά που θα κάνουν θα είναι πολύ καλή γιατί η ποιότητα της κόλλας τόσο τώρα όσο και στην πρότερη παραγωγή είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά» .
 
«Το ζήτημα και το πρόβλημα για την έναρξη της παραγωγής ήταν η χρηματοδότηση και επειδή  δεν χρηματοδοτούμαστε από το κράτος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά μέσω αλληλέγγυων δικτύων δώσαμε μια απάντηση και ως προς αυτό» σημείωσε ακόμη. 
 
Ο Μ. Αναγνώστου υπενθύμισε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, δηλαδή να νομιμοποιηθεί ο χώρος λειτουργίας του, καθώς η απειλή του πλειστηριασμού μέσω της διαδικασίας πτώχευσης της Φίλκεραμ αλλά και ο τμηματικός πλειστηριασμός των αντικειμένων της ΒΙΟΜΕ μέσω της αντίστοιχης διαδικασίας για την ΒΙΟΜΕ δεν έχει ακόμη αποφευχθεί. Μάλιστα στα αντικείμενα που απειλούνται με πλειστηριασμό συμπεριλαμβάνονται και ακριβά μηχανήματα του εργατικού ιατρείου που έχουν δοθεί με δωρεές. 
 
Η νομιμοποίηση του χώρου και η παραχώρηση του στους εργαζόμενους θα βοηθήσει, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς απειλές έξωσης το εγχείρημα αλλά και στην πιστοποίηση των προϊόντων και άρα στην επέκταση της διακίνηση τους και στο εξωτερικό. Εξάλλου τα οικολογικά καθαριστικά διανέμονται ήδη σε δίκτυα αλληλέγγυων σωματείων και συλλόγων στο εγχείρημα στην Γερμανία, στην Ιταλία, το Βέλγιο και την Ισπανία.
 
Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει προτάσεις και εκ μέρους των δικηγόρων για το θέμα του διαχωρισμού του οικοπέδου της ΒΙΟΜΕ, ο Μ. Αναγνώστου επεσήμανε ότι η πολιτική εξουσία ακόμη διστάζει να δώσει μια λύση στο πρόβλημα αυτό για να μπορέσει το εγχείρημα να λάβει μεγαλύτερη ώθηση. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το εγχείρημα και το εργοστάσιο μέχρι τελευταίας ρανίδας.