Βαριές κατηγορίες εναντίον πρόσφυγα από το refugees tv

«Μια μέρα ο φίλος μου Μπάζελ» έγραφε στη σελίδα του refugees.tv στο facebook ο Μαχμούντ όταν μια μέρα «ξύπνησε στο στρατόπεδο της Ειδομένης και προς μεγάλη του έκπληξη δεν είδε καμία κάμερα ούτε δημοσιογράφους». 

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Η πληθώρα δημοσιογράφων και τηλεοπτικών μέσων στην Ειδομένη αλλά και τα παραπλανητικά πολλές φορές δημοσιεύματα για την κατάστασή τους ήταν η αφορμή που δύο πρόσφυγες άρχισαν να διακωμωδούν την κατάσταση που βίωναν αποκλεισμένοι στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Ειδομένη. Έτσι δημιούργησαν ένα «εικονικό» τηλεοπτικό συνεργείο και παίρνοντας συνεντεύξεις από τους πρόσφυγες προσπαθούσαν να αποτυπώσουν τις πραγματικές συνθήκες και το αίσθημα του εγκλωβισμού τους για πολλούς μήνες στον άτυπο καταυλισμό.

Μετά την εκκένωση της Ειδομένης, ο Μαχμούντ μεταφέρθηκε σε καμπ του Ωραιοκάστρου όπου διέμενε μέχρι την Παρασκευή όταν κλήθηκε να δώσει στοιχεία στην υπηρεσία ασύλου. Όπως ενημερώθηκε εκεί υπήρχε ένταλμα σύλληψης του, από τον  ανακριτή του Πρωτοδικείου Κιλκίς για την κακουργηματικού τύπου κατηγορία της διευκόλυνσης εξόδου από την Ελλάδα σε υπηκόους τρίτων χωρών από κοινού και για τα πλημμελήματα της παράβασης του άρθρου 141 περί δυσχέρειας των σχέσεων της χώρας και έκθεση του κράτους σε κίνδυνο και για παράβαση του άρθρου 184 για διέγερση και πρόκληση σε διάπραξη αδικήματος. Ο Μαχμούντ συνελήφθη και κρατήθηκε μέχρι και σήμερα όπου πέρασε από τον  ανακριτή στο Κιλκίς και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ενώ αναμένεται να οριστεί δικάσιμος.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο Μαχμούντ κατηγορείται για το περιεχόμενο μιας αφισοκόλλησης στις 10 Απριλίου που καλούσε τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα. Ήταν η περίοδος που επικρατούσε αναταραχή στον καταυλισμό και λόγω της απόγνωσης αλλά και της άγνοιας σχετικά με  τις φήμες που διαδίδονταν για ενδεχόμενο άνοιγμα των συνόρων, πρόσφυγες πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις στο ύψος των συνόρων επιδιώκοντας να περάσουν τα σύνορα με πιο εμβληματική την «έξοδο» και το πέρασμα εκατοντάδων προσφύγων στις 16 Μαρτίου από το ποτάμι Μάλαρεβα 5χλμ από το χωριό Χαμηλό.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ενώ πλήθος προσφύγων συμμετείχε στις κινητοποιήσεις αυτές, οι αστυνομικές αρχές παρακολουθούσαν συγκεκριμένους πρόσφυγες ένας εκ των οποίων (στην δικογραφία υπάρχει ακόμη ένας κατηγορούμενος) στοχοποιείται με την κατηγορία της συμμετοχής του σε μια αφισοκόλληση- πολιτική πράξη-διαμαρτυρία και απειλείται με βαριές ποινές καθώς αν κριθεί ένοχος μπορεί να φυλακιστεί για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Σήμερα στα δικαστήρια του Κιλκίς βρέθηκαν αλληλέγγυοι από την Θεσσαλονίκη ζητώντας την απελευθέρωσή του.