«Τρύπια» αποδείχτηκε η ανακαίνιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης

Μια βιοκλιματική αναβάθμιση που καθυστέρησε να ολοκληρωθεί ενάμιση χρόνο δεν ήταν αρκετή για να «γλυτώσει» την κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης από μια νεροποντή.  Η πρωινή βροχή είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το κτίριο, παρά την πρόσφατη ανακαίνιση του.

Γράφει ο Ιάσων Μπάντιος για το stokokkino.gr

Οι εργασίες κόστους περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προήλθαν από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ξεκίνησαν στο κτίριο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Αλεξάνδρου Σβώλου,  τον Οκτώβριο του 2015. Ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2017, με αποτέλεσμα το έργο να χαρακτηριστεί και ως το «γεφύρι της Άρτας» για τη Θεσσαλονίκη.
 
Ωστόσο, η αναβάθμιση φαίνεται πως δεν ήταν επαρκής, με αποτέλεσμα ο χώρος να πλημμυρίσει με μια απλή βροχή, και να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα πολύ σημαντικών βιβλίων.
 
Η ευθύνη βαραίνει τόσο τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο, όσο όμως και την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, και πιο συγκεκριμένα την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, αλλά και την αντιδημαρχία Πολιτισμού, η οποία και επιβλέπει την λειτουργία της βιβλιοθήκης.
 
Μιλώντας στο stokokkino.gr η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Έλλη Χρυσίδου, επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, σημειώνοντας ότι «μπήκαν κάποια νερά από τα παράθυρα στο κτίριο. Στη συνέχεια βρέθηκε η αρμόδια υπηρεσία στο σημείο, και το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί»,  ενώ τόνισε ότι δεν υπήρξε κάποια ζημιά ή φθορά σε βιβλία.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το κατά πόσο ευθύνεται ο εργολάβος που πραγματοποίησε την ανακαίνιση και βιοκλιματική αναβάθμιση η κ. Χρυσίδου σημείωσε ότι «όταν τοποθετούνται νέα υλικά σε ένα κτίριο δοκιμάζονται και από τον καιρό, και γίνεται ένα “τεστάρισμα” του χώρου».
 
Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει, εάν είναι δυνατόν μετά από μια τέτοιου μεγέθους ανακαίνιση μια βροχή να θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα ενός κτιρίου. Παράλληλα τίθεται και το ερώτημα εάν η δυνατή βροχή έπεφτε την Κυριακή, ημέρα που η βιβλιοθήκη είναι κλειστή και δεν υπάρχει προσωπικό στον χώρο, ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις.