Τους επόμενους μήνες ξεκινούν οι εργασίες στο Μουσείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως της έναρξης των εργασιών για τη δημιουργία του μουσείου ολοκαυτώματος των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Θα δημιουργηθεί σε ακίνητο κυριότητας του ΟΣΕ, έκτασης 164 στρεμμάτων, που γειτνιάζει με το λιμάνι της πόλης, ενώ στη βόρεια πλευρά του διέρχεται ο οδικός άξονας της νέας δυτικής εισόδου της πόλης.

Το ύψος του μουσείου θα φτάνει τα 32 μέτρα, ενώ η αρχιτεκτονική πρόταση που έχει καταθέσει η Ισραηλιτική Κοινότητα στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. αναφέρει ότι θα είναι ιδιαιτέρου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αστικού σχεδιασμού σε σχέση με τον περιβάλλοντα υπαίθριο ελεύθερο χώρο πρασίνου.

Όταν ξεκίνησε η όλη προσπάθεια είχα τις αμφιβολίες μου αν θα γίνει το έργο. Κάθε φορά όμως έρχεται και κολλάει ένα κομμάτι. Τα χρήματα βρέθηκαν, το ίδιο και ο χώρος. Τα σχέδια τα έκαναν κάποιοι μηχανικοί από τα γραφεία στο Βερολίνο και της Ιερουσαλήμ. Είναι αξιόλογα και θα αναβαθμίσουν την περιοχή. Παράλληλα θα αναδείξουν την ιστορία των Εβραίων και της Θεσσαλονίκης. Το ευχάριστο είναι ότι 10 υπουργεία έδωσαν τη θετική συγκατάθεση, τόνισε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9fm ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Ο ίδιος επισήμανε πως το έργο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα και να απορροφήσουμε τα χρήματα. Τα 5 εκατομμύρια από το γερμανικό κράτος θα πρέπει να δαπανηθούν φέτος. Και του χρόνου τα άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν και πολλές προσφορές, όπως αυτή του Νιάρχου και άλλων δωρητών. Αυτό που βλέπω και διαισθάνομαι είναι ότι όλοι οι Εβραίοι δεν μπορούν να ξεχάσουν την Θεσσαλονίκη. Είναι πάντα μέσα στην καρδιά τους παρόλο που στο λυπηρό γεγονός χάθηκαν το 97% των Εβραίων. Ευχαριστώ όλους τους πολίτες για την στάση τους και τον τρόπο που αγκάλιασα το έργο, τόνισε ο κ. Σαντιέλ που δίνοντας το στίγμα του έργο επισήμανε πως: θέλω να πιστεύω ότι θα είναι έτοιμο μέσα σε 2 χρόνια. Ο πρωθυπουργός είναι θετικός, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ