Συρία: Ένας κομμουνιστής υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

Συρία: Ένας κομμουνιστής υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

Ένας Σύρος κομμουνιστής βουλευτής είναι ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις πρώτες εδώ και μισό αιώνα προεδρικές εκλογές, παρόλο που η επανεκλογή του Μπασάρ Αλ Άσαντ θεωρείται αναμφίβολη.

Η ψηφοφορία, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 3 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στις ζώνες που ελέγχονται από το καθεστώς, δηλαδή, σύμφωνα με το Γάλλο γεωγράφο Φαμπρίς Μπαλάνς, στο 40% του εδάφους όπου ζει το 60% του πληθυσμού.

Καταγόμενος από το Χαλέπι, την κύρια πόλη του βορρά που είναι σήμερα διαιρεμένη ανάμεσα στους αντάρτες και τις δυνάμεις του καθεστώτος, ο βουλευτής Μάχερ Χατζάρ, γεννημένος στις 22 Απριλίου 1968, έθεσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμαντ Λαχάμ, όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Ο Χατζάρ είναι παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού. Έχει σπουδάσει γλώσσες στο Πανεπιστήμιο του Χαλεπιού και από το 1984 είναι μέλος του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος. Επί χρόνια υπήρξε «ένας από τους ηγέτες του κομμουνιστικού κινήματος στο πανεπιστήμιο του Χαλεπιού», μετέδωσε η τηλεόραση.

«Συμμετείχε στο ειρηνικό λαϊκό κίνημα στην αρχή της κρίσης», πρόσθεσε η τηλεόραση, πράγμα που σημαίνει πως είχε συμμετάσχει στο κίνημα αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα πάντα με τη συριακή τηλεόραση, «συμμετείχε σε διαδηλώσεις υπέρ των εθνικών υποθέσεων» και τον Ιούνιο του 2004 μετέβη στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από δεκάδες προσωπικότητες «για να διαδηλώσει εναντίον του ΝΑΤΟ».

Στο αίτημα υποψηφιότητας που κατέθεσε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο υποψήφιος εξέφρασε «την ελπίδα να λάβει την υποστήριξη των βουλευτών του Λαϊκού Συμβουλίου», του συριακού κοινοβουλίου.

Το νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε το 2012, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε πολλούς υποψηφίους να διεκδικήσουν την προεδρική εκλογή, όμως οι απαιτούμενες προϋποθέσεις περιορίζουν αναγκαστικά τον αριθμό τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που εγκρίθηκαν στις 14 Μαρτίου από το κοινοβούλιο, ο μελλοντικός πρόεδρος πρέπει να έχει ζήσει στη Συρία συνεχώς τα 10 τελευταία χρόνια και κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 35 από τους 250 βουλευτές.

Καθώς το κοινοβούλιο ελέγχεται από το καθεστώς, οι διατάξεις αυτές καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την υποψηφιότητα ενός αντιπολιτευόμενου από το εξωτερικό, και πολύ δύσκολη την υποψηφιότητα ενός αντιπολιτευόμενου από το εσωτερικό της χώρας αυτής, όπου εδώ και τρία χρόνια μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος.

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του. Είχε δηλώσει τον Ιανουάριο πως υπάρχουν «πολλές πιθανότητες» να είναι υποψήφιος.

Μέχρι τώρα, ο Άσαντ – όπως και προηγουμένως ο πατέρας του, ο Χάφεζ – «εκλεγόταν» με δημοψήφισμα. Μοναδικός υποψήφιος, είχε εκλεγεί το 2000 για μια επταετή προεδρική θητεία με το 97,29% των ψήφων και στη συνέχεια επανεξελέγη το 2007 με το 97,62% των ψήφων.

Η συριακή αντιπολίτευση έχει καταγγείλει τις προεδρικές εκλογές ως φάρσα, ενώ ο ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσαν ότι οι εκλογές αυτές δημιουργούν μείζονα εμπόδια στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε από την πλευρά της μια «παρωδία δημοκρατίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δίκη προθέσεων. Του Χρήστου Λάσκου

Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Σαμαράς και η παρέα του εκπροσωπούν την ανωμαλία